Helyi közélet

2024.01.19. 18:59

Teljesen elkészült a gyálai holtág rehabilitációja

A gyálai Holt-Tisza kármentesítése befejeződött, amely nagy előrelépés mind környezetvédelmi, mind lakosság-egészségügyi szempontból. A projekt megvalósulásának záróakkordjaként a szegedi Klebelsberg-telepi lakosság és a helyi egyesület képviselői ünnepséget szerveztek.

Tamási Anna Éva

Fotó: Karnok Csaba

A lakosság nagyon örült az évtizedes törekvésének megvalósulásának. Mint az ünnepségen elmondták, értékelik az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szakmai munkáját, az országgyűlési, önkormányzati képviselők és a városvezetés támogatását. Emellett megköszönték a hatóságoknak a segítő közreműködést, a kivitelezőknek pedig a korrekt tájékoztatást.

Nógrádi Tibor az ünnepségen elmondta, a Tisza ezen holtága 50-60 évig Szeged egyik szégyenfoltja volt. Két fő szennyezőforrás, egyrészt a Pick szalámigyár, másrészt a galvánüzem szennyvize folyt ide. Elviselhetetlen bűz terjengett, a víz vörös volt, a rengeteg szúnyog fertőzéseket terjesztett. Így civilek szervezkedni kezdtek, amely összefogás élére állt önkormányzati képviselőként Nógrádi Tibor.

Megkerestük B. Nagy László országgyűlési képviselőt, aki egyből teljes mellszélességgel a program mellé állt. Gyűjtöttünk aláírásokat, majd tíz év elteltével az átadási ünnepségnél tartunk. Csodálatos ez az erő, hit, kitartás, amely az emberekben van

 – mondta Nógrádi. Hozzátette, hálás az ATIVIZIG igazgatójának, Kozák Péternek a kormánynak, amely biztosította a program megvalósulását.

– Egy ilyen esemény végén kiüresedést szoktak érezni. Én ezt azért nem érzem, mert több, ezzel összefüggő fejlesztés van még előttünk. A horgászat fellendítése, a tanösvény létesítése, környezetszépítés. Másrészt egy meghatározó programot indítunk el, a kecskési aluljáró lesz a következő projektünk – ismertette terveit Nógrádi Tibor.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, több évtizede húzódó probléma oldódott meg most, és hálás érte, hogy minden érdekelt támogatta a munkálatokat.

– Nagyon sok segítséget kaptunk a lakosságtól, az ő közreműködésük, türelmük nélkül nem lehetett volna ezt a projektet befejezni – összegzett az igazgató.

B. Nagy László volt országgyűlési képviselő hozzátette, nem véletlenül nevezték ezt a részt „dögtiszának”, tarthatatlan volt a helyzet. 

Pintér Sándor miniszter úr támogatásával nyertünk egy pályázatot, Kozák Péter is lelkesen a projekt mellé állt. Óriási munka volt, de a lakosság összefogása talán a kulcs a rehabilitáció megvalósulásában

 – zárta gondolatait B. Nagy László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában