Pszichológiai sorozat közkívánatra

2024.01.25. 16:40

Teltházzal indult a PsziHód a vásárhelyi könyvtárban

A változás és a rugalmasság témája nyitotta meg a PsziHód elnevezésű új ingyenes pszichológiai előadássorozatot a vásárhelyi könyvtárban. Csaholczi Kádár Annamáriát telt ház fogadta.

Tábori Szilvia

Év végéig minden hónapban más-más témával várja vendégeit Csaholczi Kádár Annamária. Fotó: Tábori Szilvia

A rugalmasságot bizonytalan világunk majdhogynem szent gráljaként emlegetik, a változáshoz nehezebben alkalmazkodók törhetik is a fejüket, miként tágítsák ki merev határaikat. Ám jó hír a csüggedőknek, hogy a rugalmasság elegendő gyakorlással kitűnően fejleszthető. A változás pszichológiájában navigálta hallgatóságát minap egy vásárhelyi szakember a Németh László Városi Könyvtárban.

Felrázni a várost

A pszichológiai témájú előadásokat régóta hiányolja a közönség a vásárhelyi könyvtár kínálatából. A teltház a PsziHód névre keresztelt új sorozat első előadásán azt jelezte, az igény valós, a közönség pedig ténylegesen mozgósítható. Csaholczi Kádár Annamária pszichológusjelölt, gyógypedagógus és logopédus vállalkozott arra, hogy olyan népszerű témákban kalauzolja az érdeklődőket egyebek mellett, mint a szülő-gyermek kapcsolat fejlődése, családi krízisek, a tudatos jelenlét, vágyak és függőségek, vagy a meghittség pszichológiája. Mint lapunknak elmondta: szeretné felrázni a várost, alapvető pszichológiai ismereteket, stratégiákat, gyakorlati megoldásokat kínálni az érdeklődőknek a mindennapi megküzdésekhez. Legyen szó akár stresszkezelésről, kiégésről, párkapcsolati nehézségekről vagy gyászfeldolgozásról.

A változás pszichológiája

Az életben mindent átsző a változás, körülvesz bennünket, az előző percben sem egészen ugyanazok voltunk, mint most. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha tudatosan figyelünk a belső folyamatainkra, igényeinkre, pozitívan élhetjük meg saját változásainkat, hatékonyan növelhetjük életminőségünket 

– magyarázta Csaholczi Kádár Annamária lapunk kérdésére a PsziHód sorozat első előadása előtt. A szakember egyik legfontosabb tanácsa, hogy érdemes rész célokban gondolkodni a nagy egész helyett. Így könnyebben és hatékonyan tudjuk beépíteni a mindennapjainkba az apróbb változtatásokat, ráadásul nem tesz tétlenné egyetlen hatalmasnak tűnő lépés. 

Legyünk magunkkal türelmesek, mindenhez idő kell, a hirtelen hozott döntések nem mindig tartósak. Fontos, hogy az új rutinhoz próbáljuk hetekig következetesen tartani magunkat, így észrevétlenül alakul ki a rendszeresség

 – mondta.

Kis lépésekkel a célokért

A pszichológus példaként említette az újévi vállalások között gyakori fogyókúrát. Az egyik legfontosabb, hogy a drasztikus megvonások helyett ebben az esetben is kisebb lépésekkel, fokozatosan haladjunk. A célunkhoz keressünk a személyiségünkhöz közel álló olyan eszközöket, amelyek fenntartják az érdeklődésünket. Hatékony lehet még a társas támogatás, akár a közösségi hálón keresztül. A szakember azt hangsúlyozta: akár külső hatásokról, akár belső változásokról beszélünk, nem szabad tartani a ránk váró helyzetektől. Nem alábecsülve az egyes problémák és nehézségek súlyát, de tudatosan könnyíthetünk a megélésünkön, ha lehetőségként tekintünk a változásra. 

A rugalmasság tanulható készség a szakember szerint. Úgy véli, önmagunk rugalmatlannak címkézése tévutakra vihet, hiszen bárki képes alakítani magán, mindenki alkalmas a megküzdésre. Ehhez kellenek a stratégiai ismeretek. 

Szokták mondani, hogy ha valaki éhezik, ne helyette fogjuk ki a halat, tanítsuk meg, miként teheti meg ő maga

 – tette hozzá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában