Helyi közélet

2024.01.04. 21:00

Újabb emléktáblát kapott Tóth Ferenc – Galéria

Szabó Imre

Az emléktáblát Tóth Ferenc 96. születésnapján leplezték le a szülőház falán.  Fotó: Szabó Imre

Csütörtökön délután felavatták Tóth Ferenc helytörténész, múzeumigazgató emléktábláját Nagycsillag utca 45. szám alatti szülőházának falán. A szerény ünnepségen Farkas Éva Erzsébet polgármester társaságában Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum jelenlegi igazgatója és Zombori István történész, nyugalmazott megyei múzeum­igazgató mondott beszédet. Az emlékjelet Pálfai Zoltán plébános áldotta meg. 

Tóth Ferenc munkássága alatt megnyílt az irodalmi kiállítóhely, az Espersit ház, felépült a múzeum új épülete, az itteni hagymás ház és átadták a makói hagymás házat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. 1988-ban vonult nyugdíjba, de ezt követően is dolgozott, sorra publikálva helytörténeti témájú köteteit. Tevékenységét a rendszerváltást követően számos díjjal ismerték el. 

Zombori István, aki a barátja volt, mindezt személyes hangvételű visszaemlékezésben idézte fel. – A legbüszkébb az összes kitüntetés közül arra volt, hogy szülővárosa díszpolgárává fogadta – hangsúlyozta. Hozzátette, Tóth Ferenc a városnak élt, szelíd, kedves, közvetlen ember volt, akit nem véletlenül hívott mindenki Feri bácsinak. 
Tóth Ferencnek egyébként már van egy emléktáblája, egykori munkahelye, a makói múzeum falán. Csendes megemlékezést ott is tartottak csütörtökön. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában