A lovakat és a lovasokat is megtapsolták a város lakói

2024.02.10. 21:00

A mezőhegyesi ötös-, és a szilvásváradi négyesfogat is végighaladt Vásárhely utcáin – Galéria

Kovács Erika

Szebbnél szebb lovak és fogatok vettek részt a lovasbandérium felvonulásán. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen mintegy 60 lovassal és tíznél is több fogattal vonult végig a város utcáin a lovasbandérium. A látványos menetet a Gazdasági Egyesület szervezte a gazdanap részeként, ami délelőtt fórummal kezdődött, este pedig a 118. gazdabállal zárult a Fekete Sasban.

A Gazdasági Egyesület 1906-ban rendezte meg az első bálját, aminek hagyománya 1948-ban szűnt meg, a szocialista rendszer ugyanis nem tűrte ezt el. Annak idején, a bál alatt, a Kossuth tér tele volt fiákerekkel. Az akkori szervezők Szentesről, Orosházáról, Szegedről is áthívták az összes fiákerest, hogy hajnalban így mehessenek haza a bálozók. A fiákeresek itt, a Kossuth téren várakoztak a pokróccal betakart lovaikkal 

– tudtuk meg Perényi Jánostól, a lovas bandérium „öreggazdájától”, az egyesület titkárától. A Gazdasági Egyesület 2006-ban hozta vissza a gazdabálok hagyományát. Szerették volna a lovakat is valamilyen módon megjeleníteni.

 Fiákerek már nincsenek, viszont a két világháború között létezett egy hódmezővásárhelyi parasztbandérium, így a felvonulással rájuk is emlékezünk

 – mondta a felvonulás főszervezője.

A lovas menet a Simonyi utcáról indult. Mintegy 60 lovas és több mint 10 fogat vonult végig Hódmezővásárhely utcáin, egészen a Fekete Sasig. Végig sokan álltak az út mentén, hogy megcsodálják a felvonulást. Volt is mit nézni, hiszen a menet elején a Mezőhegyesi Ménesbirtok gyönyörű fekete ötösfogata haladt, őket követte a szilvásváradiak lipicai négyesfogata, a szürkék szinte tánclépésben haladtak. A bandériumban volt még egy négyesfogat, ami hódmezővásárhelyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában