Az Év embere 2023 díj egyik hódmezővásárhelyi jelöltje

2024.02.13. 09:00

Bán Csaba lelkipásztor könnyebbé tenné a szíveket

Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora immár 19 éve szolgál Hódmezővásárhelyen. Az egyházközség három oktatási intézményért felel fenntartóként a városban. Ő is jelölt az Év embere 2023 díjra.

Tábori Szilvia

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést 2020-ban vehette át Bán Csaba hódmezővásárhelyi lelkipásztor. Fotó: DM

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést 2020-ban vehette át Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora. Úgy véli, a díjat rajta keresztül egy egész közösség kapta, amelynek 2005 óta tagja Hódmezővásárhelyen.

Szolgálati idejében részese lehetett – mások közreműködésével – a dél-alföldi város legrégebbi épülete, a Református Ótemplom teljes renoválásának. Az épület az istentiszteleti alkalmak mellett, számtalan kulturális rendezvénynek, előadásnak, hangversenynek, szimpóziumnak vált helyszínéül.

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség három oktatási intézmény fenntartója, ahol több mint ezer diák fordul meg naponta. Az iskolák mindegyike megújult, illetve bővült az utóbbi évtizedben, a fejlődés folyamatos, amihez kellett egy olyan szemléletmód, amivel egy dél-alföldi mezővárosban is eredményesen lehet munkálkodni, közösséget építeni és előre mozdítani az egyházközség minden rábízott területén. Az eltérő nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolát 2015 óta az egyházközség tartja fenn gyógypedagógiai intézményként, amely 2023 szeptemberétől már szakiskolaként is működik. Vásárhelyen egészen addig nem volt olyan intézmény, ahol tanulásban akadályozott, autizmussal, vagy pszichés fejlődési zavarral élő, általános iskolát végzett tanítványokat fogadtak volna. Szülők régi álma valósult meg ezzel. 

Kezdeményezésére 2022-ben megalakult a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény, amely nyilvános magánlevéltári formában működik. A több mint három évszázados református oktatás, egyházi élet és résztvevőinek hagyatékát megőrizni, gondozni, gyűjteményi keretet adva elérhetővé tenni hivatott a kezdeményezés.

Emellett az utóbbi hat éve minden esztendőben meghirdetik az Asztalt terítesz elnevezésű, a 23. zsoltár, gondoskodásról szóló verseit idéző kezdeményezés keretében a hódmezővásárhelyi ótemplomi református gyülekezet azért, hogy karácsonyhoz közeledve a nehéz sorban élők szívét kicsit könnyebbé, ünnepi asztalukat pedig meghittebbé tegyék.

Bán Csabára is szavazhatnak honlapunkon az Év embere 2023 díj jelöltjei között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában