Helyi közélet

2024.02.01. 11:00

Bencsik Dominik arany és ezüst madarai – Galéria

A kisteleki Bencsik Dominik hat arany- és három ezüstéremmel tért haza Spanyolországból a közelmúltban rendezett 71. díszmadár világbajnokságról. Ezzel a magyar szövetség égisze alatt szereplők közül ő lett a legeredményesebb, főleg a fürjeivel aratott nagyszerű sikereket.

Imre Péter Géza

A kisteleki Bencsik Dominik a rozettákkal és az érmekkel. Fotó: Imre Péter

A jó szereplésre, mint arról korábban beszélgettünk, számítottam, arra azonban nem gondoltam, hogy a fürjeim ilyen szépen teljesítenek, nem tudtam, milyen erős lesz a mezőnyük. Azt tudtam, hogy gyakran tartott, de kevesen gyűrűzik

 – kezdte beszámolóját a 23 éves kisteleki Bencsik Dominik, aki 18 esztendeje foglalkozik madarakkal. A közelmúltban a spanyolországi Talavera de la Reina városában a tenyésztőknek rendezett díszmadár világbajnokságon 6 aranyat és 3 ezüstöt szerzett szárnyasaival. Tavaly már nyert 2 első és 1 második helyet, így összesen már nyolcszoros világbajnok, emellett besöpört még 19 magyar bajnoki címet.

A győztes csapat

Aranyérmes lett a kis szarka pinty egyéniben, a harlekin fürj kollekcióban (ez négy-négy madarat jelent) és egyéniben – a harlekineknél a kollekció második helye is az övé lett –, a roul-roul vagy csokros fürj egyéniben, a kaliforniai copfos fürj és a vöröslábú fogoly kollekcióban; ezüstös lett még a már említetten kívül a virginiai fogas és a kékpikkelyes fürj egyéniben. Meg kell említeni, hogy ezzel az eredménnyel a Magyarországi Díszmadárbarátok Pannónia Országos Szövetsége segítségével, égisze alatt versenyzők közül Bencsik Dominik lett a legsikeresebb, szereplését a kisteleki önkormányzat is támogatta.

A győztes csapat.

Nagy élmény

 Bár a madaraim már többször szerepeltek a világversenyen, jómagam először utazhattam el, öt napig voltam a helyszínen. Nagyszerű, felejthetetlen élmény! Nagyon jó idő volt, még vasárnap is pólóban és rövidnadrágban sétáltunk. A vébén a fürjeknél a görög Nikolasz öt éve tartó győzelmi sorozatát törtem meg. Vett is tőlem madarat, vagyis lehet később találkozok valamelyik világbajnokságon a szaporulatával. A zsűri szigorú volt, mindenre figyelt és hiába szép, tökéletes a madár, a gyűrűk vizsgálatánál dől el minden, akkor jöhet egyeseknek a feketeleves. Az azon lévő adatokat pontosan ellenőrzik, és ha valami nem stimmel, kizárják a madarat a további versenyből. Honfitársainkkal ez még nem fordult, de más nemzetből akadtak, akadnak, akik manipulálnak a gyűrűvel 

– mesélte, közben az asztalra rakta az arany- és ezüstérmeket a rozettákkal.

Terveiről elmondta: a jövőben is marad az egzotikus pinty- és fürjféléknél, de megpróbálkozik a papagájjal és különlegesebb, illetve sima galambokkal.

Következik Portugália

Az idei spanyolországi világbajnokság után jövőre Portugália, majd 2026-ban Belgium és 2027-ben Olaszország következik. 

A jövőben szeretnék ennél is jobban szerepelni, és mindent megteszek azért, hogy sikerüljön. Igaz, most jut eszembe! Bronzérmem még nincs, legközelebb majd arra hajtok...

 – jegyezte meg a búcsúzáskor viccelődve Bencsik Dominik, majd indult munkahelyére, a Pick Szeged Zrt. hentesüzemébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában