Negyven odút gondoznak a bedős diákok a tanulmányi erdőben

2024.02.20. 19:57

Csavarral védik a fiókákat a mókusoktól - Galéria, Videó

Negyven madárodút telepítettek az ásotthalmi erdészeti iskola tanulmányi erdejébe. Ezeket rendszeresen karban tartják, ha kell cserélik, kijavítják. Az egyikben kedd délután tojást is találtunk. Ez még nem idei, tavalyi, csak nem kelt ki.

Arany T. János

Csavarral rögzítették az odúk tetejét, hogy a mókusok ne egyék meg a fiókákat. Fotó: Karnok Csaba

A fenyvesekbe vannak az odúk. Miért?

 – kérdezte Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár és szakkörvezető az ásotthalmi erdészeti iskola tanulmányi erdejében. Az egyik oldalon nyárfák, a másikon fenyők sorakoztak. A válasz pedig, hogy mert a nyárfásba találnak természetes odút a madarak, a fenyvesekben nem. Az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vadonjáró szakkörét madárodúk karbantartására kísértük el kedd délután az erdőbe. 

A negatív hatás ellen

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt. Mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást.

Egyre kevesebb a fióka

Ásotthalmon és környékén sok a fenyő. Az erdők 70 százaléka fenyőerdő és abba nem készítenek odút a madarak, mert gyantát bocsátanak. A leggyakoribb odúlakó madarak a cinegék, elsősorban a széncinege, kékcinege és a fenyvescinege. A három közül ez utóbbi a legritkább.

Évek óta tendencia, hogy egyre egyre kevesebb a fészkelő pár és a felcseperedő fióka. Csökken a madarak száma 

– mondta Bánhidy. Ha az odúkban később fiókákat találnak, azokat Andrési Pál erdőmérnökkel, a tanulmányi erdő vezetőjével meg is gyűrűzik. 

Fridzsider mókusoknak?

Hosszú, kampós végű bottal érkeztek a diákok a munkára. Azzal akasztották le az odúkat, amelyeket nem egyszerű megtalálni. Mint a tanár mondta, a GPS és a rutin segít. Az odúkat telente menedékként is használják a madarak, ezért kell ilyenkor kitakarítani. Az elsőben csak kis madárürüléket találtunk. A másodikban száraz moha, törött és egy ép tojás lapult. Ennek a nyílásán az is látszott, hogy a fakopáncs próbált bejutni. De nem ez az egyetlen veszély, ami a fiókákra leselkedik. Az odúk fedelét csavarral, a másik oldalon szöggel rögzítették. A csavart géppel gyorsan kitekerték, így el lehetett fordítani a tetőt.

Ha nem így lenne, a mókus fridzsiderként használná az odút, bemászna és megenné a fiókákat. Ezért vannak lecsavarozva 

– világosított fel a tanár úr.

Több mint százéves hagyomány

Az írásos dokumentumok alapján már 1910 előtt helyeztek ki madárodúkat a környező erdők fáira az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai és tanárai. A hagyományt Andrési Pál erdőmérnök, a tanulmányi erdő vezetője, az iskola szakmai műszaki vezetője folytatta, aki a 2001-ben kezdte újra a diákokkal, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjától odúkat kaptak. Az odúk egy részét az iskola barkácsszakkörén készítették. Az iskolának 40 darabos odútelepe van három helyen, részben a parkban és két helyen a tanulmányi erdőben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában