A bedős Radics Dániel lett szekciója legjobbja az egyetemi versenyen

2024.02.28. 10:00

Első helyet értek a talajtani vizsgálatok

Nyár óta készült a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar tudományos diákköri konferenciájára az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola 12. c osztályos diákja, Radics Dániel. A fiatalember szorgalma és felkészítő tanára, Domokos József kitartása meghozta az eredményt, növénytermesztési szekcióban Dániel lett a legjobb Összehasonlító talajtani vizsgálatok című munkájával.

Arany T. János

Első helyezést ért el a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar tudományos diákköri konferenciáján növénytermesztési szekcióban Radics Dániel, az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola 12. osztályos diákja. Fotó: Karnok Csaba

Tizenhárom középiskolás diák mérte össze tudását a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar tudományos diákköri konferenciáján. A versenyzők az agráriumot érintő kérdéseket járták körbe dolgozataikban. Volt, akit a kukoricanemesítés vagy a vadgazdálkodás foglalkoztatott, sőt, még a szarvasmarha embrió transzferről is született tanulmány. Idén először talajtani témáról írt a versenyzők egyike. Ő volt az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tizenkettedikes diákja, Radics Dániel.

Talajmintákat vizsgált

A horgosi fiatalember már tavaly is versenyzett, akkor második helyezést ért el. Felkészítő tanárával, Domokos Józseffel már nyáron kiválasztották a témát, amivel az idei versenyen indult. Különböző területekről – Bakony, Mecsek, Gemenc, Ásotthalom és a vajdasági Bácsfeketehegy – vett talajmintát és azt vizsgálta, a növényzet hogyan befolyásolja a talaj tulajdonságait. Dani nagyon tudatosan készült, előre gondolkodott felkészítő tanárával, majd a téli szünetben látott neki a feladatnak Domokos Márta segítségével, aki a talajtani vizsgálatokban segített neki.

Karnok Csaba
Egy szorgalmas diák és egy kitartó tanár. Radics Dániel első helyezést ért el a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar tudományos diákköri konferenciáján Összehasonlító talajtani vizsgálatok című munkájával, amiben Domokos József segített neki. Fotó: Karnok Csaba

Mezőgazdasági mérnök szeretne lenni

A szóbeli prezentáció, ahol egy tíz perces előadást kell tartani a témában, olyan szigorú volt, mint egy szakdolgozat védése. Dániel munkája így a jövőben szakdolgozatának alapja is lehet. A tavalyi második és az idei első helyezésével pedig összesen 175 ezer forint ösztöndíjat kap majd, amikor a mezőgazdasági karon folytatja tanulmányait, illetve összesen 90 felvételi pontszámot nyert el, így valószínűleg nem lesz nehéz bejutnia az egyetemre. Dániel mezőgazdasági mérnök szeretne lenni.

Mi az a mezőgazdasági mérnök?

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának honlapján az olvasható, hogy a megszerzett természettudományos, mezőgazdasági, műszaki és gazdasági tudásuk, illetve gyakorlati ismereteik alapján a mezőgazdasági mérnökök általános jártassággal rendelkeznek a termelés, feldolgozás és gazdálkodás terén. Képesek önálló gazdálkodásra, mezőgazdasági termékek előállítására és forgalmazására, az új technológiák alkalmazására. Alkalmasak, továbbá, mezőgazdasági vállalkozások termelői, vezetői, irányítói és szervezési feladatainak ellátására, pályázatok készítésére és menedzselésére.

A munka gyümölcse

 A sok munka meghozta gyümölcsét. Dani ügyes, szorgalmas. A tanár úr kitartása és Dani szorgalma hozta meg az eredményt, aminek a nagy sikerre való tekintettel biztosan lesz folytatása

 – csatlakozott a beszélgetéshez Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója. Megjelent ugyanis az Erdészeti Lapok cikkíró pályázata, amit két évente írnak ki, és amire Dani és több más bedős diák is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában