Sorsok, küzdelmek és példaértékű tettek krónikája

2024.02.12. 20:00

Értékes emlékeket őriznek a Szeremlei Társaság évkönyvei

A református lelkész, egyházi- és helytörténeti író, Szeremlei Sámuel nevét viselő hódmezővásárhelyi társaság hamarosan a közönségnek is bemutatja 2023-as évkönyvét. Ismét számtalan érdekes helytörténeti tanulmánnyal.

Tábori Szilvia

A nagyközönségnek február végén a hódmezővásárhelyi levéltárban mutatja be legújabb kiadványát a Szeremlei Társaság. Fotó: Tábori Szilvia

A száz évvel ezelőtt elhunyt névadójára egész éves rendezvénysorozattal emlékező Szeremlei Társaság a református ótemplomi nyitó istentisztelet előtt nem sokkal jelentette meg 2023-as évkönyvét. A három évtizedes múltra visszatekintő helytörténeti szellemi műhely ezúttal is különleges tanulmányokkal töltötte meg 250 oldalas, gazdag kötetét.

Míg a 2022-es gyűjteményben a kishomoki strandfürdő egykori alapítójára, Gaál Sándor orvosra emlékezett Benák Katalin, ezúttal az egyik talán legnagyobb emberveszteséggel járó 1831-es nagy kolerajárvány vásárhelyi történetéről ír. Csongrád vármegye lakossága akkoriban 115 ezer körüli volt – fogalmazta meg a szerző –, amelyből háromezernél többen lettek a kolera áldozatai, köztük vásárhelyiek is. Városunkban majdnem 2300-an hunytak el a pusztító betegségben, amely az akkor még 28 ezres város végtelenül nagy vesztesége volt. A szerző tovább részletezi a járvány elleni küzdelmet, a fellelhető halálozási adatok alapján.

Makó Imre dolgozata Lindenfeld Emil festőművész életéről és munkáiról szól, az igen hangzatos Aki ellopta a szivárványt címmel. Azt Béres Dezső Különvéleményen és Galyasi Miklós József Attila című írása követi. Azt pedig Domokos Tamás Bozó Ambrus Pirosa hosszú életútjáról szóló kötete.

A hamarosan vásárhelyi sporttörténeti könyvét bemutató Talmácsi György három új jeles vásárhelyi sportolónak, Sós Imrének, Surim Istvánnak és Kis Jánosnak állít emléket. A szerző még a Szerelmei Társaság 2007-es évkönyvében kezdte el a helyi sportolók életét és karrierjét bemutató sorozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában