Az ismeretbővítésen túl a diákok érzékenyítése Kendrusz Attila célja

2024.02.12. 07:00

Holokauszt-előadásokkal járja a vármegye iskoláit

Ingyenes előadásokat kínál Kendrusz Attila általános és középiskolás osztályközösségek számára a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában. A vallási vezető célja nem csupán a tananyag kiegészítése, hanem a fiatalok érzékenyítése más kultúrák és vallások tiszteletben tartása iránt.

Koós Kata

Tavaly csaknem nyolcszáz diáknak tartott előadást a vallási vezető. Fotó: Szegedi Zsidó Hitközség

Tavaly kezdte el a fiatalságot megszólító küldetését Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 2023-ban csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást vármegye-szerte a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában. Idén is várja azoknak oktatási intézményeknek, osztályközösségeknek a jelentkezését, amelyek tagjai szeretnének a tankönyvi ismeretanyagon túl, a tanóráknál könnyedebb keretek között plusz információkat szerezni a zsidóság kultúrájáról és történelmének legtragikusabb időszakáról. A másfél órás előadásokra jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet.

Az előadásaim személyes történetekből épülnek fel. Azt a folyamatot igyekszem bemutatni, hogy a numerus clausustól hogyan jutottak el a deportálásokig. Onnantól, hogy kizártak valakit a felsőoktatásból, odáig, hogy harmincéves korában haláltáborba hurcolták. Tehát, hogy a közel 24 év alatt hogyan tudták a társadalmat olyan szinten manipulálni, hogy teljesen a zsidóság és a cigányság ellen forduljanak. Valamint, hogy az akkor még hátországgal nem rendelkező zsidóságot hogyan kényszerítették bele a borzalmakba

 – mondta el lapunknak a vallási vezető, aki az általános iskolás évfolyamok közül a 7-8. osztályos korosztálynak, továbbá a középiskolásoknak ajánlja előadásait, amelyekben nagy hangsúlyt fektet a helyi kötődésű – makói és szegedi – eseményekre.

Hangsúlyozta, hogy az előadások célja nem kizárólag a holokauszt témájának mélyebb feldolgozása, sokkal inkább a diákok érzékenyítése mások elfogadása, más kultúrák és vallások tiszteletben tartása iránt.

Fotó: Szegedi Zsidó Hitközség

A holokauszt érettségi tétel, így szerintem mindenképpen hasznos a diákoknak, ha plusz információkhoz jutnak a témáról. Az elsődleges cél mégsem ez. Az előadásoknak fontos üzenete, hogy minden fajta kirekesztés káros. Nem csak az, ami nyolcvan évvel ezelőtt történt, de a jelenben is törekedni kell arra, hogy elkerüljük a megbélyegzést és a démonizálást. Azt, hogy bárkit a vallása vagy a bőrszíne alapján ítéljenek meg ahelyett, hogy azt néznék meg, milyen ember, mit tesz, hogyan viselkedik 

– fejtette ki.

A holokauszt témája mellett a zsidó vallási hagyományokról, továbbá Izrael állam létrejöttéről is külön előadást állított össze. Előbbi során a diákok megismerkedhetnek a legfőbb zsidó ünnepek, mint például a szombatfogadás vagy a házasság hagyományaival, utóbbi alkalmával pedig a tavaly október 7-én történt mészárláshoz vezető folyamatokat is górcső alá veszi a vallási vezető.

Fotó: Szegedi Zsidó Hitközség

Ez a korosztály még nagyon könnyen befolyásolható. Fontos megláttatni velük, hogy a szélsőségek hová vezethetnek. Az ismeretlent mindig könnyebb megbélyegezni. Remélem, hogy az előadásaimon történő találkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy bepillantást nyerve egy másik kultúrába, vallásba, életstílusba, erősödjön nyitottságuk és toleranciájuk

 – mondta Kendrusz Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában