Színészekkel telt meg a szegedi borház

2024.02.26. 20:09

Kedvenc boraival emlékeztek meg Galkó Bence színművészről – Galéria

Színészek és színházi háttérmunkások emlékeztek meg Galkó Bence színművészről a Kárpátia Borházban hétfő este. Kedvenc borait kortyolgatva idézték fel egykori, kedves kollégájukhoz, barátjukhoz fűződő emlékeiket.

Koós Kata

Versekkel, énekkel, emlékek felidézésével ünnepelték az egykori jó barát „szökő” születésnapját.

Fotó: Karnok Csaba

Galkó Bence 1970-ben lépett a színészi pályára, a mesterséget a Nemzeti Színház stúdiójában tanulta. Tíz Kaposváron töltött év után, 1982-ben szerződött a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol egy négyéves miskolci kitérő kivételével élete végéig szolgálta a szegedi közönséget. 2017-ben súlyos betegség után, 64 évesen hunyt el.

1952-ben, szökőévben született február 29-én. Barátai, egykori kollégái hétfőn a szegedi Kárpátia Borházban gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a színművészről. Tóth Ádám, a borház üzletvezetője, színházi segédszínész és egykori kellékes elmondta, az apropót Galkó Bence különleges, „szökő” születésnapja adta, aki csak a szőkőéveket tekintve idén lett volna 18 éves. A borkóstolás kedvenc borával, somlói hárslevelűvel indult.

Borovics Tamás Galkó Bence egyetlen diákjaként Weöres Sándor Nem élni könnyebb című versével emlékezett meg egykori mesteréről, amelyet harminc esztendővel ezelőtt tanára nem engedett neki elmondani.

Vajda Júlia a Hair musicalből a Frank Mills-dalt énekelte el. Felidézte, hogy még a Belvárosi Moziban lépett először együtt színpadra Galkó Bencével a Három a kislány produkcióban.

Fekete Gizi kaposvári élményét osztotta meg, ahol Az esküvő című darabban ő a menyasszonyt, Galkó Bence a vőlegény játszotta. Somló Gábor színművész Lakatos Katalin Galkó Bencéről írt könyvéből szemezgetett. Az egyik részletben Galkó fantasztikus teherbíró képességét, kiváló memóriáját és nagy színházi kreativitását méltatta a szerző.

Szívós László, aki Galkó Bence mellett öltözött 11 évig, szeretettel emlékezett meg az öltözői froclizásokról és szóviccekről. Tatár Botond egyik versével tisztelgett kollégája emléke előtt.

A Szegedi Nemzeti Színház színművészei, Vojta Margó súgó és Varsányi Anna dramaturg mellett a Kövér Béla Bábszínházból és a Pinceszínházból is érkeztek színészek a megemlékezésre. Rácz Mihály bábszínész Galkó Bencével közös sakkpartijaik emlékét idézte fel. A többiek hozzátették, Galkó Bence távozásakor a sakktáblát is magával vitte. Azóta sem sakkozik más a színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában