12 év fegyházra ítélték a koncepciós perben

2024.02.25. 09:00

Könyvbemutató lesz Takács Ferenc életútjáról az Emlékpontban

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan február 26-án, hétfőn 17 órától mutatják be az Emlékpontban a Takács Ferenc életútját és politikai pályáját ismertető könyvet. A Presztóczki Zoltán és Zeman Ferenc levéltárosok által jegyzett kiadvány monografikus igénnyel dolgozza fel a szociáldemokrata politikus életét.

Tábori Szilvia

Takács Ferenc a Földművelésügyi Minisztériumban, 1948

Még 1950 nyarán hurcolta el az Államvédelmi Hatóság Takács Ferenc egykori iparügyi minisztert, volt földművelésügyi államtitkárt, majd a hírhedt Andrássy út 60. szám alatti pincebörtönben kényszerítettek „beismerő vallomásra”. A későbbi koncepciós perben, mint tizennegyed rendű vádlottat 12 év fegyházra ítélték Hódmezővásárhely országos ismertségű szociáldemokrata politikusát. A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan február 26-án, hétfőn 17 órától mutatják be az vásárhelyi Emlékpontban a Takács Ferenc életútját és politikai pályáját mintegy 180 oldalon ismertető könyvet.

A kommunista diktatúra börtönéből öt év, öt hónap és öt nap után szabadult nagybetegen, és 1956 tavaszán, hatvanhárom évesen, a megpróbáltatások következtében hunyt el. Az 1893 októberében hódmezővásárhelyi református kisbirtokos családba született Takács életútja „hosszú és rögös volt a paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig” – fogalmazott Erdei István, helyi szociáldemokrata párttársa, az ötvenhatos forradalom után szintén meghurcolt sorstársa, Takács Ferenc közkórházi ravatalánál. Emlékezete igencsak halványan élt és élhetett a köztudatban, ugyanis a kommunista-szociáldemokrata „pártegyesülés” ellenzőjeként a hatalom a feledés homályában tartotta, habár a második világháború után első vásárhelyi politikusként töltött be felelős kormányzati pozíciót, az úgynevezett koalíciós években.

Az Emlékpont Könyvek sorozat 19. kötete ezért is hiánypótló, mert a Presztóczki Zoltán és Zeman Ferenc levéltárosok által jegyzett könyv monografikus igénnyel dolgozza fel Takács életútját és politikai pályáját. Egészen az ifjúkori munkásmozgalmi ismerkedésétől, a Nagy Háború megpróbáltatásain, a két világháború közötti aktív várospolitikusi, országgyűlési képviselői szerepvállalásán át az 1956 utáni miniszterségig, államtitkárságáig és kormánybiztosságáig egészen Rákosi börtöneiig és a szabadulását követő meghurcoltatásáig.

A Takács Ferenc életútja és politikai pályája (1893-1956) című kiadvány, az Emlékpont Könyvek teljes sorozatával egyetemben a közgyűjtemény honlapján elérhető.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában