Perneki László polgármester tagadja az illegális hulladék elhelyezését

2024.02.22. 08:40

Környezetszennyezést gyanít egy palotai olvasónk

Egy csanádpalotai olvasónk levélben jelezte a Délmagyarországnak, hogy szerinte a kisváros önkormányzata illegális és környezetszennyező módon, egy városszéli területen a földbe ássa a helyi temető részben veszélyes hulladéknak minősülő szemetét. A város polgármestere, Perneki László ezt tagadja: csak átmenetileg tárolják ott a hulladékot, és egy vállalkozó 2 héten belül elszállítja, szabályosan leadja.

Szabó Imre

A városszéli terület, ahová a temetői hulladékot szállították. Kérdés, történt-e környezetszennyezés. Fotó: DM

A csanádpalotai temetőben, amely a városi önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében van, hatalmas mennyiségű, a sírokról összegyűjtött műanyag és vas, azaz drót halmozódott fel. Ezt az önkormányzat a saját járműveivel a 095/5 helyrajzi számú, úgynevezett dögtérre szállította, és ott elkezdte eltemetni 

– írta a lapunknak küldött levélben egy palotai olvasónk. A levelet aláírta, utóbb azonban jelezte, szeretne névtelen maradni.

Véleménye szerint az eset kimeríti a környezetszennyezés, a felelőtlen hulladékgazdálkodás fogalmát a helyszín pedig így illegális hulladéklerakóvá vált – jegyezte meg. 

Ez elképesztő, hiszen a terület szomszédságában Natura 2000-es területek, élő vízerek, termőföldek vannak egy olyan városban, ahol még mindig jelentős mértékű a mezőgazdasági termelés. Ráadásul Csanádpalota közvetlenül határos a Körös-Maros Nemzeti Parkkal és a Pitvarosi puszták tájvédelmi körzettel is 

– tette hozzá.  Azt is jelezte, hogy levélben kereste meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelemmel foglalkozó osztályát. A lapunknak küldött e-mailhez fotókat is mellékelt, illetve videót küldött. 

Fotó: DM

Perneki László, Csanádpalota polgármestere érdeklődésünkre azt mondta, szó sincs környezetszennyezésről. 

A temetőben sok-sok év alatt több mint száz köbméternyi hulladék gyűlt össze egy tárolóban, ahol már nem fért el. A szemetet az önkormányzat valóban elszállította a dögtemetőnél lévő hulladékgyűjtő telepre, azonban természetesen eszünkbe sem jutott a földbe temetni. Tisztában vagyunk vele, hogy ez veszélyes hulladék

 – hangsúlyozta. Csak ott tárolják, átmenetileg.

Időközben sikerült találnunk egy erre engedéllyel rendelkező vállalkozót, aki ezt a nagy mennyiségű szemetet egy-két héten belül elviszi, és szabályosan leadja majd egy ilyen hulladék fogadására alkalmas telepen

 – tette hozzá.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a  Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt is. Arra voltunk kíváncsiak, valóban kaptak-e bejelentést az ügyben, illetve ha igen, történt-e valamilyen intézkedés. Amennyiben választ kapunk, visszatérünk a témára.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában