Helyi közélet

2024.02.12. 14:00

Közösség elleni uszítás miatt tett feljelentést a polgármester

Az ásotthalmiakat sértő, gyalázó megjegyzésektől hemzsegő videót tett közzé a közelmúltban az Opre Roma Párt a Facebookon. Az ásotthalmi asszonyok, férfiak nemzőképességére, termékenységre tettek megjegyzéseket és népes roma családok betelepítésével fenyegetőztek. Papp Renáta Ásotthalom polgármestere közösség elleni uszítás miatt rendőrségi feljelentést tett.

Arany T. János

Papp Renáta Ásotthalom polgármestere azt mondta, nem kíván leereszkedni az Opre Roma Párt színvonalára, nem fog üzengetni a Facebookon. Közösség elleni uszítás miatt rendőrségi feljelentést tett. Archív Fotó: Karnok Csaba

Találkozót szervezett január 28-án, vasárnap Szegeden a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, amire eljöttek az Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt képviselői is. Hazafelé, vasárnap délután megálltak Ásotthalmon és elnökükkel, Kamarás Istvánnal az élen Ásotthalomról jelentkeztek be, ahonnan Facebookon, élő videóban uszítottak a magyarság és a Mi Hazánk ellen. Az önálló cigány tartomány ötletét még 2017-ben felvető és ezért népszavazási kezdeményezést benyújtó Opre Roma Párt vezetője és társai üvöltözve fenyegetőztek, majd a magyarokat parasztozva kijelentették, hogy „hamarosan övék lesz minden”.  A durva videóban szó esik magyar asszonyok kasztrálásáról, arról, hogy ha kell, a cigányok a magyar nőknek is csinálnak „kapucsínó gyereket” és majd lakást vesznek a faluban, ahová húszan költöznek majd be.

Ez teljes mértékben provokáció, üres fenyegetés. Azért tették, hogy médiafigyelmet kapjanak, ez egy kampányfogás a számukra. Ha valamit közölni kívántak volna, nem vasárnap délután érkeznek, hanem ügyfélfogadási időben, amikor lehetőséget biztosítunk számukra a párbeszédre

 – mondta Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere aki csak később, a gyorsan terjedő videóból szerzett tudomást az esetről.

 

 Ásotthalom polgármestereként feladatom a közösségünkért kiállni, és mivel az ásotthalmiakat is gyalázták, sértegették a videóban, ezért közösség elleni uszítás miatt rendőrségi feljelentést tettem. Nem kívánok leereszkedni az ő szintjükre és a közösségi médiában üzengetni. Ásotthalom békéje számomra mindenek előtt áll. Várom a feljelentés eredményét, és bízom abban, hogy a hazai joggyakorlat nem engedi, hogy az ilyen kijelentések következmények nélkül maradjanak

 – tette hozzá.

Visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával

A közösség elleni uszítás (korábban közösség elleni izgatás) a köznyugalom elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik. A közösség elleni uszítás valójában visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával, az erőszak érzelmi előkészítése. A Btk. 332. §-a szerint: Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet ellen, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy c) a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen erőszakra vagy gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az elkövetési magatartás az erőszakra vagy a gyűlöletre uszítás. A cselekményt nagy nyilvánosság előtt kell elkövetni, a bírói gyakorlat szerint ez akkor valósul meg, ha az elkövetés helyén nagyobb létszámú csoportosulás van jelen, vagy megvan a lehetőség arra, hogy nagy létszámú ember tudomást szerezzen a cselekményről.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában