Helyi közélet

2023.12.27. 17:20

Kisebb nézeteltérés volt a roncsautók körül

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal nemrég közölte, hogy elszállították a határ menti településekről az összes bejelentett roncsautót. Csakhogy Ásotthalom polgármestere szerint ez nem így volt, maradt pár darab a településen. Papp Renáta ezt először a közösségi oldalán írta, majd az egyik kereskedelmi televízió híradójában is elmondta. A Facebook-bejegyzés azóta eltűnt.

Suki Zoltán

Csak akkor viszik el az autókat, ha szólnak róluk. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gémes Sándor

Ahogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a december 14-i közleményében is fogalmazott, az összes, december 8-ig bejelentett, embercsempészek által hátrahagyott gépjárművet elszállították, így kevesebb mint egy hónap alatt 133 roncsautótól tisztították meg a határmenti településeket

 – írta lapunknak küldött levelében szerdán a kormányhivatal.

Hozzátették, hogy Ásotthalom polgármestere november 16-án 45 gépjárművet jelentett be, amelyek közül 38 darab elszállíttatásáról a kormányhivatal gondoskodott, 7 kocsit viszont nem találtak a megadott helyen.

Közben Papp Renáta, a település polgármestere közösségi oldalán azt írta, hogy a kormányrendelet hatálybalépése napján 46 roncsot jelentett le a Mezőőrség, GPS koordináták pontos megadásával. 

Ebből a listából továbbra is 14 roncs még Ásotthalmon maradt

– írta. A polgármester bejegyzése később már elérhetetlen lett, de nyilatkozott ugyanerről az egyik kereskedelmi televízió híradójának is. Viszont a hivatal csak a bejelentett roncsokat viszi, vagyis viteti el.

A kormányhivatal most azt is írta lapunknak, hogy 

Ásotthalom polgármestere – december 16-i nyilatkozatában tett állításával ellentétben – november 16-tól december 18-ig újabb bejelentést nem tett fellelt gépjárművekről. Azóta viszont összesen 18 járműről érkezett bejelentés a kormányhivatalhoz. Két darab Mórahalom térségéből, a többi Ásotthalomról. A bejelentések alapján 3 kocsit nem találtak, 15 járműre pedig kikerültek az értesítések, és elkészültek az ügyindító végzések, amelyek alapján a járművek elszállítása a napokban megtörténik.

Vagyis, ha bejelentik a mezőrök a roncsokat, azokat továbbra is elszállítják. November végén lépett hatályba egy kormányrendelet, aminek köszönhetően elkezdődhetett az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott roncsautók elszállítása. Az első három autót Mórahalomról vitték el. A helyszínen tartott sajtótájékoztatót Salgó László, Csongrád-Csanád vármegye főispánja, aki elmondta, hogy a jogszabály szerint a kormányhivatalnak a közterület-felügyelők és a mezőőrök szólnak az autókról. A hivatal munkatársai értesítést helyeznek el azokon, majd – ha senki sem jelentkezik értük – négy nap múlva elszállítják a kocsikat.

Az elszállított járműveket három hónapig őrzik, az alvázszámát és rendszámát pedig közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonos, az autókat értékesíthetik. Ha a tulajnak ezután jutna eszébe, hogy hiányzik a kocsija, akkor – az eladás után – még kilenc hónapig jelentkezhet érte, és a szállítási és tárolási költség levonása után megkapja a maradék pénzt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában