Jegyzet

2024.02.17. 12:00

Legyünk gondosabbak!

Szabó Imre

A telefonos, illetve telefonhívással induló csalásoknak, úgy tűnik, se vége, se hossza. Írtam már ilyenekről nem egyszer – hiába. Alighanem azok a legaljasabb módszerek ezek közül, amelyek az egyébként is védtelen idős emberek jóhiszeműségét, tájékozatlanságát igyekeznek kihasználni.

A legújabb átverés az úgynevezett Gondosórához köthető. Maga az eszköz hasznos, praktikus, az az idős ember, aki használja, egyetlen gombnyomással azonnal segítséghez juthat. Beszerzése ráadásul pénzbe sem kerül, ezért aztán igen népszerű, sokan igénylik. A közösségi oldalakon mostanában egyre többen jelzik: idős hozzátartozójukat felhívták azzal, hogy otthonában hamarosan felkeresik, ellenőrizni az eszközt, amelyet korábban megkapott. A Gondosóra stábja az üggyel kapcsolatban közleményt is kiadott. Ebben felhívják rá a figyelmet, hogy soha nem látogatnak meg senkit személyesen ellenőrizni a készüléket. Aki ezzel az ürüggyel jelentkezik személyesen vagy telefonon, az biztosan rossz szándékkal teszi ezt, ezért kérnek mindenkit, hogy senki ne engedjen be idegeneket erre hivatkozva.

Az embernek az ilyesmi hallatán azonnal kinyílik a zsebében a bicska. Vajon a csalók nem gondolnak bele, hogy nekik is vannak idős hozzátartozóik, akik esetleg áldozatául eshetnek ugyanilyen átverésnek? Vagy akár abba, hogy  egyszer majd fordul a kocka? Hiszen, ha megérik, ők is lesznek szépkorúak... Persze tudom, naivitás azt remélni, hogy ezek a lelketlen gazemberek mindezt olvasva esetleg elszégyellik magukat. Ettől függetlenül azért reményeim szerint mégsem volt hiábavaló a cikkem: talán lesz, aki ezek után gondosabb lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában