Helyi közélet

2024.02.12. 14:32

Michelin csillagos séffel főzhettek együtt a Krúdys diákok – Galéria

A francia és az olasz konyhával ismerkedhetnek két napon keresztül a Krúdy diákjai. A szakmai workshopon egy Michelin-csillagos séf is főzött a tankonyhában.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskolában az ERASMUS+ projektnek köszönhetően két napon keresztül nemzetközileg is elismert szakemberektől tanulhatnak a diákok. Bernard Fournier olaszországi Michelin-csillagos séf, Laurent Samson franciaországi séf és az iskola volt diákja, Krajkó Fruzsina Zoé, a párizsi Dior-ház cukrásza workshopot tartanak az oktatóknak és tanulóknak. A programra az iskola szakmai partnerei is kaptak meghívást, így ők is dolgozhatnak együtt a tankonyhában a vendégekkel.

 

A programmal az a célunk, hogy azok a diákjaink is tudjanak tapasztalatot szerezni a nemzetközi konyhával kapcsolatosan, akik nem jutnak ki külföldi szakmai gyakorlatra. Ezáltal minden résztvevő olyan gasztronómiával ismerkedhet meg, amely hazánkban nem mindennapos

 – mondta el lapunknak Elek Sándor igazgató. 

Bernard Fournier hétfő délelőtt rizottót és kacsamájterrine-t készített. Bár francia nemzetiségű, 40 éve él Olaszországban, így mint mondta, gyakran az olasz konyhát képviseli, illetve a két konyha ötvözetét. 

Mindig közel álltam a fiatalokhoz és azt vallom, nekünk, szakembereknek kell számukra példát mutatni és kihozni belőlük a tehetséget 

– beszélt arról lapunknak a Michelin-csillagos séf, miért jött Szegedre. Hozzátette: azokat a diákokat értékeli, akik érdeklődők és motiváltak. 

Laurent Samson feleségével érkezett a Krúdyba: míg ő borjúbecsináltat készített, párja pincérgyakorlatot tartott.  

Öt éve fogadok Krúdys diákokat gyakorlatra, ezért nekem is fontos, hogy értsem és lássam, milyen tudással és háttérrel érkeznek. Így most nem csak ők tanulnak, hanem én is

 – mosolygott a francia séf. Hozzátette: számára is természetes volt, hogy elvállalja a felkérést, hiszen munkáltatóként neki is fontos, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az iskolából, akik értenek szakmájukhoz.

A finom ételekhez az iskola egykori diákja, Krajkó Fruzsina készített egy francia desszertet. Ő azt példázta, milyen hasznosak az iskola nemzetközi kapcsolatai hiszen Erasmus programmal ment egy évre Franciaországba, ahol aztán állást is kapott. Mint mondta, jó érzés most kipróbálni, milyen tanítani, hiszen ezt is szeretné csinálni a jövőben. És hol máshol lett volna alkalmasabb a debütálása ezen a területen, mint egykori középiskolájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában