Helyi közélet

2024.02.28. 19:26

Német diákok érkeztek szakmai gyakorlatra Szegedre

Januárban három csonkás diák volt szakmai gyakorlaton Németországban, most pedig onnan érkezett Szegedre három fiatal az Erasmus+ program jóvoltából. Egyiküket elkísértük harmadik munkanapjára, és arról beszélgettünk, miért hasznosak ezek a külföldi gyakorlatok.

Timár Kriszta

A Csonka-iskola együttműködő partnereként a rostocki regionális szakképző központ küldött Szegedre három diákot szakmai gyakorlatra, ők hétfőn álltak munkába. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A Szegedi SZC Csonka János Technikum három diákja egy hónapos szakmai gyakorlatot tölthetett az Erasmus+ program jóvoltából Németországban idén januárban, jelenleg pedig három német fiatal érkezett két hétre a rostocki regionális szakképző központból. Mindannyian az iskola egy-egy duális partnerénél tölthetik el a szakmai gyakorlatukat gépjármű-mechatronikai technikusként. Az egyik fogadó cég a Linartech Group Kft. – korábbi nevén C-mobil Kft. Itt Paul Schenk kapott munkát a BMW-részlegen. Ő év elején a végzős szegedi diákkal, Trója Gáborral dolgozott együtt a németországi szakmai gyakorlaton, most ő jött a magyar fiatal gyakorlati helyére. Varga László műszaki és vevőszolgálati vezetőtől megtudtuk, először a kisebb szervizeket tanulják meg, majd egyre bonyolultabb feladatokat bíznak rájuk.

 Eddig csak Opelekkel dolgoztam, így még kicsit nehéz nekem ez a munka. De legalább sokat tanulok 

– beszélt az első három nap magyarországi tapasztalatairól a német diák. Mint mondta, nem jelent számára nehézséget, hogy egy idegen országban kell boldogulnia, mert két másik iskolatársa is jött a programban, így tudják egymást segíteni, ha szükség lenne rá.

Az iskola egy-egy duális partnerénél tölthetik el a szakmai gyakorlatukat gépjármű-mechatronikai technikusként.
Fotó: Gemes Sandor

Hasonló élmény volt a magyar diákok számára az év eleji németországi szakmai gyakorlat. Trója Gábor két hétig a Ford, két hétig a Seat márkaszervizben dolgozott odakint. 

 A Fordnál sok újdonságot megtapasztalhattam, de összességében is nagyon hasznos volt a külföldön töltött egy hónap. Valószínűleg jól mutat majd az önéletrajzomban is 

– mosolygott a végzős fiatalember, aki egyébként egyetemen tervez továbbtanulni.

Az Erasmus+ programra egyébként a Csonka-iskolából 12 diák jelentkezett a 3 helyre, így tanulmányi eredmény, a duális partner véleménye és a nyelvtudás alapján lehetett elnyerni az utazási lehetőséget, melynek minden költségét a program fizette. Meszlényi János, a Csonka-iskola szakmai igazgatóhelyettese elmondta, a mentalitást, hozzáállást tudják megtapasztalni a diákok más országokban. 

 A német partnerhez felkészült, szakmailag jól teljesítő diákok mentek ki tőlünk, ezért küldték most el ők a saját tanítványaikat, hogy megtapasztalják, nálunk milyen az oktatás

 – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában