Helyi közélet

2024.02.15. 09:00

Pénteken döntenek a gyerekek ingyenes utazásáról

Suki Zoltán

Fotó: IVANYI AUREL

Ismét összeül pénteken a szegedi közgyűlés. A városi képviselők egy sor dolog mellett arról is döntenek, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermekek díjmentes utazhatnak majd a Szeged helyi tömegközlekedésében. Ha megszavazzák az előterjesztést, akkor az április 1-től lép hatályba, vagyis onnantól nem kell bérletet venniük a gyerekeknek. Az ingyenes utazás vonatkozik a tramtrain Szeged városi szakaszára Szeged vasútállomás és Rókus vasútállomás között. A díjmentesség azonban addig illethetné meg a gyermeket, amelyik hónapban betöltik a 14. évüket. A díjmentes utazáshoz szükséges az érvényes személyi igazolvány vagy diákigazolvány felmutatása a járműveken. A gyerekek díjmentes utaztatásának fedezetére a szükséges forrást város a tömegközlekedésre szánt keretből finanszírozza. Korábban Lázár János építési és közlekedési miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara zártkörű rendezvényén utalt arra, hogy a kormány tervei között szerepel, hogy teljes egészében ingyenessé tennék Magyarországon a 14 év alattiak utazását a tömegközlekedésben.

Március elsejétől egyébként változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek. Új, napi kedvezményes jegyet is bevezetnek: a vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba kerül majd, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán. Az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában