A kertészet aktuális kérdéseit vitatták meg Szegeden

2024.02.29. 18:52

Tavasszal érkeznek a vidékfejlesztési pályázatok – Galéria

A kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását fenntartja az Agrárminisztérium a jövőben is – közölte Farkas Sándor parlamenti államtitkár a IX. Zsendülés Kertészeti Konferencián. A szegedi rendezvényen számos aktuális és égető kertészeti kérdésre, gazdaságfejlesztési dilemmákra keresték a választ az ágazat legnevesebb szakemberei.

Tamási Anna Éva

Ez az egyetlen konferencia, amely egy asztalhoz ülteti a kereskedelmi láncok képviselőit, a kereskedőket és a termelőket is. Fotó: Török János

A Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület szervezésében valósult meg a rendezvény, amely egy több éves múltra visszatekintő közösség, alakuló ülését 2011-ben tartotta Szegeden. A klub megálmodója Rácz József volt, az ő ötlete alapján ült össze először az a kéttucatnyi alapító kertész, akik ma is a klub tagságának gerincét adják. Az egyesület felismerte, mennyire fontos az, hogy a tagok és a kertészek első kézből értesüljenek az ágazati lehetőségekről, eredményekről. Ezért született meg a Zsendülés Kertészeti Konferencia ötlete, amely azóta egy rendkívül sikeres projektté nőtte ki magát.

Az idei rendezvényen arra kerestek választ, hogy az ágazat szereplői belevágjanak-e idén újabb fejlesztésekbe, hogyan alakul a világ éghajlata, milyen hatással lesz a kereskedelemre és az élelmiszerellátásra a geopolitikai átrendeződés, hogyan ösztönözhetnék a lakosságot a zöldség-gyümölcs fogyasztásra, és úgy általánosságban milyen most a fogyasztói hangulat.

A rendezvény szervezője, Rácz József elmondta, idén kisebb jubileumuk van, mivel éppen 10 éve kezdték a kertészeti konferencia szervezését 2014-ben.

 Az időjárás lassan megváltozik, nem győzöm a konferencia időpontját előbbre hozni, hogy megfeleljen a zsendülés kifejezésnek. Tíz éve még áprilisban kezdtük, tavaly márciusban volt, idén februárt írunk, de ha így haladunk, jövőre át kell tennem januárra

 – utalt a konferencia egyik fő témáját adó éghajlatváltozási kérdésekre.

A konferencián előadást tartott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese is, aki az ágazatot érintő kedvező hírekről számolt be.

Fenntartja az agrártárca a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek meg. A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar az uniós Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervének elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig

 – mondta a miniszterhelyettes.

A konferencián előadást tartott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese is.
Fotó: Török János

Farkas Sándor a tavasszal megjelenő pályázatokról elmondta, hogy a kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és az úgynevezett poszt-harveszt fejlesztések támogatására 50 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, egy projektre legfeljebb 5 milliárd forint igényelhető. Kertészeti ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására 25 milliárd forint jut, amelyből egy projektre maximum 250 millió forint lehívására lesz lehetőség.

Kitért arra is, hogy a szaktárca támogatja a geotermikus hőenergiában és a digitalizációban rejlő potenciál kiaknázását is. Kiemelt célként kezelik az öntözött területek növelését és a rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményező fenntartható öntözési közösségek együttműködésének támogatását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában