Hetven versenyző diák érkezett a városba

2024.02.23. 17:00

Tudományos konferencia a mórahalmi szakképzőben – Fotók

Arany T. János

A mórahalmi szakképző iskolában rendezik pénteken és szombaton a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját. Hetven diák versenyez. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A mórahalmi szakképző iskola, a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium ad helyet pénteken és szombaton a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferencia Humán- és társadalomtudományi tematikus részének. A városba határon túlról és az ország minden részéből hetven diák érkezett. A Kutató Diákok Mozgalma a 2023/24-es tanévben 24. alkalommal hirdeti meg a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2024), amelynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt.

A mórahalmi iskola igazgatója, Angyalné Kovács Anikó elmondta, a versenyt Csermely Péter biológus indította el 25 évvel ezelőtt. Biológia tanárként már az első versenyen is voltak versenyző diákjai, akik azóta mindketten kutató gyógyszerészek.

A konferencián kétféle módon lehetett indulni: saját, önálló tudományos kutatásról szóló munkával, amely az elért eredményeket tartalmazza, vagy olyan kutatással, ami kidolgozott módszertannal bír, de még nem rendelkezik eredményekkel. A TUDOK 2024 három fordulóból áll, a szóbeli előválogatónak ad helyet a mórahalmi iskola. A humántudományok szekcióban versenyez az iskola egyik diákja, Jurgács Ramóna, aki a Nyelvi sajátosságok a vajdasági magyar szókincsben címmel tart előadást. A szervezők mindkét nap szabadprogramokkal is készültek: a diákokat és kísérőket a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe, a Bivalyrezervátumba és az Ezer Év parkjába várták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában