Makó

2024.02.22. 17:51

Van, aki padot kér, más inkább elvitetné

Továbbra is vitatéma Makón, hogy hol legyenek köztéri padok a városban. Czirbus Gábor önkormányzati képviselő legutóbbi lakossági fórumán megint voltak, akik azért jöttek, hogy kérjenek egyet a házuk közelébe.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Ha nem is korlátlan számban, de azért időről időre ki tud helyezni néhány újat az önkormányzat

 – mondta a padokról Czirbus Gábor, a makói 7. választókerület önkormányzati képviselője. Hogy ez egy-egy esetben mennyibe kerül a városnak, pontosan nem tudta megmondani, de becslése szerint mindent beleszámítva százezres nagyságrendű költségről van szó. 

A téma a városatya legutóbbi, Hagymaházban tartott lakossági fórumán került reflektorfénybe, ugyanis többen jelentkeztek ilyen jellegű igénnyel. Úgy gondolja, választókerületének belvárosi része ebből a szempontból jól ellátott, ennek ellenére most többek között a Hunyadi utcai játszótérre kértek néhányat – amennyi van, úgy tűnik, nem elég. 

Fiatalok és idősek egyaránt szívesen üldögélnek a város padjai. Fotó: Szabó Imre 

Czirbus tapasztalatai szerint a leggyakrabban társasházak lakói állnak elő ilyen javaslattal. Ami ugyan első pillantásra egyszerű kérdés, valójában azonban nem ritkán konfliktusok forrása.

Tíz éves képviselői munkám során arra is volt már példa, hogy valahol azt kérték, vigyük onnan el a már meglévő padot

 – jegyezte meg. Az ülőalkalmatosságok ugyanis, bár sokak, főleg az idősebb korosztály kényelmét szolgálják, ugyanakkor a randalírozók céltáblái egyben. 

Gyakran kapok jelzést padok megrongálásáról. Ilyenkor igyekszünk ezeket a problémákat hamar megoldani javítással vagy cserével, és a festésre, karbantartásra is igyekszik az önkormányzat gondot fordítani 

– mondta. 

De ez csak az egyik gond. A másik, komolyabb probléma az, hogy éjszakánként némelyikre olyan fiatalok telepednek, akik hosszú időn át zajonganak. Ez különösen nyáron zavaró, amikor az ember szívesen aludna nyitott ablaknál. Közben ráadásul a környéket is teleszemetelik – néha még úgy is, hogy van a közelben hulladékgyűjtő.

A padtelepítést tehát érdemes alaposan meggondolni. Czirbus társasházak esetében azt szokta kérni, a lakóközösség tárgyalja meg az ötletet, és csak akkor jár közben a telepítés érdekében, ha a lakógyűlés többsége egyetért vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában