Iskolai zaklatásról beszélgettek a vásárhelyi középiskolások

2024.03.19. 17:15

A bántalmazott Jázmin története másként is végződhet - GALÉRIA

Egy kortárs iskolai bántalmazásról szóló színdarab apropóján beszélgettek vásárhelyi diákok a megszégyenítés, az oktalan vád olykor tragikus következményeiről. A Bessenyei Színkör fiatal színészei tolmácsolták a Jázmin című darab megrendítő üzenetét.

Tábori Szilvia

Egy nyelvet beszélnek: fiatal színjátszók fiatal közönsége. Fotó: Tábori Szilvia

Az iskolai megszégyenítés, a kortárs bántalmazás, zaklatás témáját járták körbe vásárhelyi középiskolások március 19-én, kedden Benkő Brigitta drámapedagógus irányításával, a helyi művelődési központban. Mindehhez Nagy-Szakmáry Attila Jázmin című drámáját hívták segítségül a Bessenyei Színkör fiatal színészei; a rövid előadás után közönségükkel megpróbálták átbeszélni a darab feszült és érzékeny mondandóját. 

Annak, hogy a tragikus, öngyilkossággal végződő történet optimistább bejezési lehetőségeit közösen latolgatják színészek és nézők, fontos feladata lehet később. Bízom abban, ha netán valamelyikük a darab főszereplőjéhez hasonló helyzetbe keveredik, ez a színházi élmény tudat alatt segítségére siet. Általa megérti, hogy befolyásolhatja saját története alakulását 

– nyilatkozta lapunknak Benkő Brigitta, a Bessenyei Színkör vezetője, aki az előadás után kitartóan igyekezett szóra bírni a diákokat, akik ha nehezen és visszafogottan, de csak bevonódtak a beszélgetésbe. Úgy tűnt, a szótlanság mögött jóval több érzés munkált bennük, a kezdeti tétovaság után néhány erősebb kijelentés is elhangozhatott tőlük. 

Szóba került például, hogy mit tehet egy fiatallal az oktalan vád, hogyan vezethet a kortársak csúfolódása, zaklatása egészen az öngyilkosságig, vagy az, hogy a történet szereplői, például az iskola igazgatója helyesen cselekedett-e? De felvetésre felmerült az a kérdés is, vajon mit tesz meg egy fiatal kamasz mások barátságáért?

Az előadás különösen hatásos Benkő Brigitta szerint azzal, hogy a nézőkkel egyidős fiatalok állnak a színpadon. 

A színház egyik fontos eszköze, hogy a tanulságot elviszik magukkal a fiatalok. Az ilyen és ehhez hasonló történetek utólag, magukban átértékelve érnek be igazán. Ez a legnagyobb segítség számukra 

– hangsúlyozta a drámapedagógus. 

Márciusban három iskolás csoport vett részt egy-egy programon, ám várják a további jelentkezőket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában