Helyi közélet

2024.03.02. 09:00

A lakók birtokba vették a bérlakásokat

Az elkészült és átadott kilenc baksi szociális bérlakásba pár hónapja beköltöztek a lakók – egyikükhöz ellátogattunk –, berendezkedtek és új, komfortos környezetben folytatják az életüket. A szociális bérlakások száma az újakkal együtt 32-re nőtt a községben.

Imre Péter Géza

Kovács Léna Nóra megmutatta új otthonuk minden helyiségét. Fotó: Imre Péter

Búza Zsolt polgármester segítségével folyamatosan és többször beszámoltunk a könnyűszerkezetes baksi szociális bérlakások beruházásáról. A tervezett 12 helyett végül 9 épülhetett meg, többek között a kialakult, szinte minden területen bizonytalanságot okozó akkori energiaválság miatt.

 Nem vagyunk elégedetlenek, ugyan az építőanyagárak folyamatosan emelkedtek, a beruházás 75 százaléka megvalósult a mintegy 200 millió forintos támogatásból. Az új szociális bérlakásokra nagy szükség, igény van a községben

 – nyilatkozta korábban lapunknak a faluvezető.

Újabb három épülhet

Azóta a lakók beköltöztek új lakásaikba, akadt köztük olyan, aki még soha nem élt komfortos körülmények között és olyan is, aki örömében elsírta magát a kulcs átvételekor. Az átadott kilenccel már 32 szociális bérlakás van a településen, és az évértékelőben elmondottak szerint újabb 3 építését tervezik a Máltai Szeretetszolgálat segítségével, amellyel hagyományosan jó a kapcsolata a településnek.

Karácsony az új otthonban

A kilenc családból az egyiket meglátogattuk Fő utcai otthonában, Kovács Léna Nórát elengedték munkahelyéről – a közeli üvegháztelepen dolgozik –, hogy mesélhessen az új lakás tapasztalatairól. Tavaly szeptember végén költöztek be, 5 éves szerződést írtak alá az önkormányzattal, amely jogaikat és kötelességeiket is rögzíti.

Szép volt itt az első karácsony, a fenyő ott állt – mutatott a konyhával egy légterű ebédlő egyik sarkába vendéglátónk –, de párommal, Jánossal ajándékokat nem vettünk a gyerekeknek, pénzt kaptak, abból megvásárolták azt, ami számukra fontos, szükséges és hiányzik nekik. Ők jobban tudják, Zsófia 18, József 16 éves 

– mondta Léna. Hozátette, korábban Máriatelepen laktak, és most Jánossal sok időt töltenek beteg anyósánál: ápolják, gondozzák és vigyáznak rá.

Ez jobb, mint a máriatelepi kertes ház volt, komfortos, a faluban van, így könnyebben elérhetünk mindent, például a boltokat és a postát, és bár szinte minden elektromos árammal működik, olcsóbb a rezsi, mert napelemek is szolgáltatják az energiát 

– sorolta miközben megmutatta új lakásuk minden helyiségét.

Mintha az övék lenne

 Úgy vigyázunk rá, mintha a saját tulajdonunk lenne. El is várják tőlünk, hogy kívül-belül rend és tisztaság legyen, de ez úgy gondolom, természetes, hiszen öt évig és lehet, hogy még tovább is mi lakunk itt, mi élünk benne

 – jelentette ki Kovács Léna Nóra már a ház előtt, kerékpárját tolva. Készült vissza a munkahelyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában