Helyi közélet

2024.01.16. 07:00

A szociális bérlakások éve Bakson

Bakson az elmúlt év legnagyobb beruházási eseménye a 9 új szociális bérlakás átadása volt, de azon kívül is történtek fejlesztések. Búza Zsolt polgármester úgy fogalmazott, küzdelmes év van mögöttük, de az idei is mozgalmas lesz.

Imre Péter Géza

Búza Zsolt polgármesterrel vettük számba a tavaly történteket. Fotó: Imre Péter

Elkészültek és a lakók beköltözhettek abba a 9 szociális bérlakásba, amit tavaly adhattunk át, ezzel sikerült újabb családok lakhatási gondját megoldani. Így már összesen 32 szociális bérlakás van községünkben

 – kezdte évértékelőjét Búza Zsolt, Baks polgármestere. Hozzátette, 3 további bérlakást építenének, ebben az a Máltai Szeretetszolgálat nyújt segítséget, amellyel hagyományosan jó az együttműködésük.

A csapadékvíz-elvezető rendszer újabb részét fejlesztették, és a víz elvezetése mellett a jövőben a megtartása és egy vizes élőhely rekonstrukciója is cél, utóbbi Újvidékkel közös, határon átnyúló IPA-programban. Az energiaválság is érintette a települést, júniustól december 1-ig szüneteltették az éjszakai-hajnali közvilágítást, de a szolgáltatónak „köszönhetően” ez egyes helyeken, utcákban a mai napig tart, miután többszöri kérés ellenére sem oldották meg – fogalmazott a faluvezető.

A jövőben, lehetőleg minél hamarabb, szeretnénk a közvilágítást korszerűsíteni, LED-es égőkre cserélni a hagyományosakat és a világítás programozását is fejleszteni. Folynak az egyeztetések 

– közölte Búza Zsolt, aki összegzésében a két önkormányzati rendezvényt, a Töpörtyű-fesztivált és az idősek világnapi ünnepséget is megemlítette. Ezek, illetve a továbbiak, például a falukarácsony, lebonyolításában jelentős szerepet játszottak adományaikkal a lakosok és a civil szervezetek. Az egyházi fenntartású általános iskolában az egyházmegye és Kiss-Rigó László püspök segítségével felújíthatták a kazánt.

Az idei tervek között szerepel a tavaly megkezdett óvodafejlesztés folytatása, közlekedési park kialakításával az udvarán. A legjelentősebb beruházás a konzorciumban, 4,2 milliárd forintból megvalósuló bicikliút lesz, ami Baks belterületét érinti, csatlakozik az országos kerékpárút hálózathoz és a turisztika mellett a közlekedésbiztonságot is szolgálja – mondta a polgármester.

A települési rendezési terv módosításával még több vállalkozást szeretnénk a faluba vonzani, mert célunk, hogy gazdasági és turisztikai szempontból is helyzetbe hozzuk Baksot. Küzdelmes év van mögöttünk, és ez is mozgalmas lesz

 – jegyezte meg Búza Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában