Az agárkar életében fontos a múlt őrzése, ami identitást jelent és presztízst is

2024.03.20. 18:30

A mezőgazdasági kar első fél évszázadáról tanácskoztak - Galéria

Elődeink nyomában címmel rendeztek tudományos konferenciát szerdán Hódmezővásárhelyen a helyi agrárszakoktatás első fél évszázadáról. A program elején együttműködési megállapodást írt alá a Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.

Kovács Erika

Együttműködés született a mezőgazdasági kar és a levéltár között. Fotó: Kovács Erika

A tudományos tanácskozást a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program keretében, az SZTE Mezőgazdasági Kar, valamint az Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Neveléstörténeti Munkabizottsága közös szervezésében rendeztük meg 

– tudtuk meg Albert Gábortól, az SZTE MGK Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport vezetőjétől. A kar történetének kutatási programját Fekete Gyuláról nevezték el, aki a közép- és felsőfokú agrárképzés megszervezésének motorja volt. 

 

A mostani tanácskozásunk karunk elődtörténetével foglalkozott, a vásárhelyi agrárszakképzés és az egykori Magyar Királyi Földmívesiskola históriájával, a hódmezővásárhelyi agrárszakképzés első 50 évével. A Hódmezővásárhelyi Magyar Királyi Földmívesiskola 1896-ban jött létre, a két világháború között Mezőgazdasági Szakiskola néven futott, amely alapfokú iskola volt, az agrártárca felügyelte. Karunk életében nagyon fontos a múlt őrzése, ami identitást jelent és presztízst is. Meggyőződésem, hogy a múlthoz való kötődés a mai képzési programba is beépülhet. Idén jött létre a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatócsoport. Szervezünk majd további konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket, együttműködéseket kötünk, a végső célunk pedig egy kötet kiadása. Tárgyi emlékeket is gyűjtünk, amelyekből egy állandó kiállítást rendezünk be

 – mondta el lapunknak a kutatócsoport vezetője.

A program elején együttműködési megállapodást írt alá a Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár és az SZTE Mezőgazdasági Kara, amelyet a levéltár nevében Karol Biernacki vármegyei igazgató és Komarek Levente, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara oktatási dékánhelyettese látott el kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában