Helyi közélet

2024.03.08. 17:30

Algyőn tanácskoznak a megértési nehézséggel élőket segítő szakemberek

Algyőn gyűltek össze a könnyen érthető kommunikáció (KÉK) nemzetközi szakemberei egy tréningprogram keretében. Ez egy olyan módszertan, amely a megértési nehézségekkel élő személyeket segíti, hogy megfelelő formában, számukra érthető módon kapjanak információkat.

Tamási Anna Éva

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A LépÉsKÉK nevű projekt az Erasmus+ kisléptékű együttműködés programjának keretében többféleképpen segíti azokat, akiknek egyszerűbb nyelvhasználattal megfogalmazott információkra van szüksége, valamint azokat a szakembereket is, akik azzal foglalkoznak, hogy a tudnivalókat könnyen érthető szintre fordítsák. 

Sok olyan ember van ugyanis, akiknek a mindennapi életben előforduló szövegek, például hírek, receptek, kezelési útmutatók, munkaszerződések megértése nehézséget okoz. Számukra hatalmas segítség a magasabb nyelvi szinten megfogalmazott információk egyszerűbb nyelvezetre fordítása.

A LépÉsKÉK projekt 60 ezer euróval támogatja azt a nemzetközi felkészülést, amelynek keretében 20 órás szakmai tréningprogramot állítanak össze. Ez a program pedig az értelmi sérült embereket teszi képessé a könnyen érthető kommunikáció befogadására. 

Az eseménysorozatot nyitórendezvénnyel indította 2023-ban a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat és a szegedi székhelyű Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete. Majd a szakemberek 40 órás belső képzése következett, ezt zárja le az algyői program. Ennek első, pénteki napján külföldi szakemberek mutatkoznak be, szombaton pedig a szegedi modell kerül fókuszba. A rendezvényt egy kerekasztal-beszélgetés zárja, ahol a különböző gyakorlatokat hasonlítják össze és elemzik.

A LépÉsKÉK során elkészülő képzési program tehát a magyar értelmi sérült embereknek szól majd. Ez arra is lehetőséget ad nekik, hogy akár munkát vállaljanak érthetőségi ellenőrként. Az Európai Unió több országában működnek már olyan központok, ahol az értelmi sérült ellenőrök és a könnyű nyelvi fordítók közösen nyújtanak fizetett szolgáltatást hivataloknak, cégeknek. Ez a távlati terv Magyarországon és a Vajdaságban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában