Védekezés

2024.03.31. 13:00

Ebzárlat és legeltetési tilalom: megkezdték a veszettség elleni vakcinázást

Megkezdte a rókák veszettség elleni vakcinázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Csongrád-Csanád vármegyében, így tilos legeltetni az érintett területeken, a kutyákat pedig elzárva kell tartani, és csak pórázon szabad közterületre vinni.

Delmagyar.hu

Fotó: Tábori Szilvia (illusztráció)

A veszettség egy gyógyíthatatlan, az embernél és állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A tapasztalatok szerint térségünkben legfőbb terjesztője a róka, amelynek hazai állománya körülbelül hatvanezer egyed. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszere a rókák vakcinázása. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a vakcinát tartalmazó kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe helyezik el. A róka, miközben megeszi a csalétket, a kapszulát is szétrágja és lenyeli, így a vakcina bejut a szervezetébe.

A csalétket kis magasságból, repülőről juttatják ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

A vakcina emberre és állatra is veszélytelen, azonban hozzányúlni ennek ellenére tilos. A kutyákat ilyenkor azért kell elzárva tartani és csak pórázon sétáltatni, hogy ne az ebek egyék meg a rókák számára kihelyezett csalétket. Ugyanezért tilos a legeltetés is.

Vármegyénkben a vakcinázást március 30-a és április 4-e között hajtják végre. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom a vakcinázás megkezdését követő 21 napra vonatkozik, tehát április első három hetében érvényes.

A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe és az érintett települések vármegyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető.

A veszettség heveny, agy- és gerincvelőgyulladással járó vírusos betegség, amely elsősorban a veszett állat harapásával, marásával terjed, és általában halálos kimenetelű. Emberek esetében, ha már kialakultak a betegség tünetei, a túlélés orvostörténeti ritkaságnak számít. A vírus valamennyi melegvérű állatot megbetegíthet, így a házi és vadon élő emlősállatok minden fajában kialakulhat a betegség, a madarak azonban kevésbé fogékonyak a fertőzésre.

A veszettséggel kapcsolatos fontos tudnivalókat a Nébih a honlapján összegezte:

– Kutyáját évente oltassa be a kötelező veszettség elleni védőoltással!
– A kijáró, nem csak lakásban tartott macskákat szintén ajánlott beoltatni veszettség ellen!
– A veszettség leggyakrabban harapás útján terjed, ezért soha ne fogjon meg szelídnek tűnő rókát vagy egyéb vadállatot, denevért sem!
– Ne ijedjen meg a lakott területen felbukkanó rókáktól, de kerülje az állattal való közvetlen kontaktust; a lakhelye környékén való találkozás lehetőségét csökkentheti, ha gondoskodik a hulladék megfelelően zárt tárolásáról!
– Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, illetve vadállat tetemét találja meg valahol, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a Nébih Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!
–  Ha a rókák számára kihelyezett, vakcinatartalmú csalétket talál, ne nyúljon hozzá, és kutyáját is
tartsa távol tőle!
– Kerülje az ismeretlen kutyákkal és macskákkal való közvetlen kontaktust!
– Ha Önnek kutya, macska, vagy vadállat sérülést okoz, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

További felvilágosítással az állatorvosok és a háziorvosok szolgálhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában