Szegedi hírek

2024.03.15. 15:25

Európai értékeket éltetett Botka a hazaszeretet ünnepén – Galéria

Szeged európai értékek melletti elkötelezettségéről beszélt Botka László polgármester a hazaszeretet és a magyar szabadság ünnepén. Úgy fogalmazott, hogy Szeged mindig és minden körülmények között kiáll a márciusi ifjak mellett, majd március 15-i beszéde végén a város Európai Unió iránti hűségét hangsúlyozta.

Koós Kata

A Szeged és a Pavane Táncegyüttes, a Fricsay Ferenc Fúvószenekar, a városi kórusegyesület és szegedi színészek is közreműködtek a március 15-i ünnepségen a vármegyeszékhelyen. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az országzászló felvonásával kezdődött a március 15-i ünnepségsorozat Szegeden, a városháza előtt. A fennkölt, ünnephez illő hangulatról a Pavane Táncegyüttes műsora, valamint a Fricsay Ferenc Fúvószenekar műsora gondoskodott. A program a Klauzál téren folytatódott, ahol a Szeged Városi Kórusegyesület összkara dalolt katona- és népdalokat, valamint közreműködésükkel énekelte el a tömeg a Himnuszt, majd a rendezvény végén a Szózatot. A színpadon a Szeged Táncegyüttes táncosai, majd a Szegedi Nemzeti Színház színművészei – Menczel Andrea, Gömöri Krisztián, Bánvölgyi Tamás, Szívós László és Krausz Gergő – adtak műsort.

Ünnepi beszédet Botka László polgármester mondott, amelynek elején rámutatott, hogy március 15-én két évfordulót is ünnepel Szeged lakossága. Egyrészt a magyar szabadságot, másrészt a város újjászületését.

Két fontos történelmi eseményre is emlékezünk. 176 évvel ezelőtt ezen a napon tört ki az 1848-as szabadságharc és forradalom. 31 évvel később, 1879. március 12-én pedig elpusztította városunkat a nagyárvíz, amely a régi vályog-Szegedet elmosta, hogy aztán megépülhessen az új, gyönyörű, európai, palotás Szeged

 – mondta, majd Szegedet a magyar szabadság bástyájának nevezte, amely – úgy fogalmazott, hogy – mindig és minden körülmények között kiáll a márciusi ifjak mellett. A szabadságharc szegedi vonatkozásainak rövid összefoglalása után az aktuálpolitikai utalások kapták a főszerepet beszédében. Úgy fogalmazott, hogy Szeged felelős minisztériumért és kormányért küzd, majd törvény előtti egyenlőséget és közös teherviselést sürgetett. Végül a magyar szabadság ünnepén hangsúlyozta Szeged európai értékek melletti elkötelezettségét és hűségét az Európai Unióhoz.

A polgármesteri beszéd után a résztvevő politikusok, valamint a város hivatalos és civil szervezeteinek képviselői helyeztek el koszorúkat Kossuth Lajos Klauzál téri szobránál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában