Helyi közélet

2024.03.06. 02:26

Fokozottan védett rétisas pár épített új fészket a baksi erdőben

Tábori Szilvia

Csongrád-Csanád vármegye. Fokozottan védett rétisas fészkel a baksi erdőben; természetvédelmi értéke 1 millió forint. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatta a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségét (HECSMSZ), hogy kezelésükhöz tartozó területen, a Baks 25 B erdőrészletben, az igazgatóság természetvédelmi őrei egy rétisas fészket észleltek – tájékoztatott közösségi oldalán a HECSMSZ. 

Mint írták, a helyszíni bejárás megerősítette, hogy a rétisas pár új fészket épített és a fészek közelében tartózkodott. A rétisas (Haliaeetus albicilla) fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke 1 millió forint egyedenként. A fokozottan védett állatfaj zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása jogi következményekkel jár, a Btk. szerint természetkárosításnak minősül.

A fent jelzett törvényi tilalomra tekintettel, a megyei horgász szövetség kéri, hogy a fészek legalább 500 méter sugarú körén belül a tartós emberi jelenléttől mindenki tartózkodjon, a költés zavartalansága miatt, amely július végéig tarthat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában