Hogy védjük meg a virágzó gyümölcsfáinkat, ha jönnek a fagyos éjszakák?

2024.03.07. 18:10

Hamarabb érkezett meg a tavasz, rövid volt a téli nyugalom

Kovács Erika

Már sok fa virágba borult. Nagyon szépek, de féltjük őket a fagyoktól. Fotó: Török János

Hirtelen ránk köszöntött a tavasz. A fák, köztük több gyümölcsfa is virágba borult. A fagyokat azonban még biztosan nem úsztuk meg. Sipos gazdától arra kértünk tanácsot, hogy védjük meg kertjeink virágzó fáit az esetleges fagykároktól?

A tavasz másfél hónappal hamarabb érkezett idén, ez is a klímaváltozás része. Nem természetes, hogy nem volt tél. A fáknak és bokroknak is szükségük lett volna megfelelő idejű téli nyugalomra. Lelassult ugyan a nedvkeringésük, de ez nem azt jelentette, hogy téli nyugalomba húzódtak

 – mondta Sipos gazda, Sipos József növényorvos. Kiemelte, a rossz időben érkező lehűlések a megpattant rügyeknél gondot okoznak. Az elmúlt 3-4 évben sok korai kajszi- és őszibarack, illetve cseresznye is elfagyott.

Fotó: Kovács Erika

Már most is virágoznak a kajszibarackok és a ringlók is. Érzékeny szakaszba léptek a fák, megindult a nedvkeringés, megduzzadtak a rügyek és ha az éjjeli órákban jön egy komoly lehűlés, az már gondot okozhat. A nagy hőmérséklet-ingadozásban is megfázhatnak a virágképletek 

– magyarázta a növényorvos. Hozzátette, a saját kertjében már a korai cseresznyén is megduzzadtak a rügyek. Ha jön egy fagyos éjszaka, a kinyílás előtt lévő és már kinyílt virágok biztosan elfagynak. Azoknál a rügyeknél, amelyek már megduzzadtak, de még védi őket a rügypikkely, ott még lehet védekezni.

Sipos gazda közzéadott néhány praktikát, hogyan védjük meg a virágzó fáinkat a fagykártól.

A fagyvédelemnek kora ősszel kell kezdődnie, úgyhogy ez a tippem már 2024 őszére szól. Azt javaslom a kertbarátoknak, hogy augusztustól már ne adjanak a fáknak nitrogén túlsúlyos tápelemeket, vagyis trágyát, lombtrágyát, vagy nitrogén túlsúlyos műtrágyát. Ezzel lassítjuk a hajtásnövekedést. Nem tudhatjuk, mit hoz még nekünk a március és a szeszélyes április. Fagyveszély esetén füstgyertyával, vagy betartva a tűzvédelmi előírásokat, egy bálát meggyújtva csökkenthetjük a fákra leselkedő veszélyt. Jó megoldás a fagyvédelmi permetezés is 

– mondta, elárulta azt is, hogy a fagykárt csak később, virágsziromhullás után lehet megítélni. Ennek módja a következő: át kell vágni a bibét. Az egészséges bibe zöld színű, az elfagyott pedig bebarnult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában