Sokak szerint a szülők felelőssége a Kresz ismeret

2024.03.19. 15:52

Kerékpáros gyerekekről vitatkoznak a közösségi oldalon

Elengedett kézzel kerékpározó, rollerrel zebrán átsuhanó gyerekekről vitatkoznak élénken egy vásárhelyi autós csoportban a közösségi oldalon. Sokan a szülői felelősséget firtatják, mások viszont éppen ellenkezőleg.

Tábori Szilvia

Szabályok között: a többségnek lenne mit tanulni. Illusztráció: Lufer László/MW

Élénk vitát kavart a közösségi oldalon, a Hmvhely Car Life elnevezésű nyilvános csoportban, egy fotókkal illusztrált bejegyzés az elengedett kézzel kerékpáron iskolába igyekvő gyerekekről. Vásárhely egy forgalmas, kerékpárút nélküli utcájában közlekedő autós húsz perc alatt öt zsebre dugott kezű biciklissel találkozott. Bejegyzésében arra kérte a szülőket, „vegyenek a gyerekeknek kesztyűt, ha fázik a kezük, mert így azért elég balesetveszélyes.

” Volt, aki maximálisan egyetértett a korántsem kioktató bejegyzéssel, hozzátéve: végre vannak akik gondolkodnak, és botrányosnak tartják az ilyen jellegű közlekedést. „Az még egy fokkal keményebb, amikor viszi az anyuka a kicsi gyereket biciklin, gyerekülésben, és menet közben még a telefont nyomkodni is muszáj neki” – írta valaki. Ugyanakkor nagyon sokan értetlenkedtek a vitaindító bejegyzés tartalmán, szerintük teljesen felesleges.

Egy szentesi gépjárművezető-oktató név nélkül kérdésünkre egészen egyszerűen úgy fogalmazott: őrület, ami az utakon zajlik mostanság, és ez vonatkozik minden közlekedőre, beleértve a kerékpárosokat, a gyalogosokat, az autósokat, a rolleresekről nem is beszélve. A kerékpáros gyerekek jó részét véleménye szerint alapvető Kresz-tudás nélkül engedik utcára, elengedett kézzel, fejükön hatalmas fülhallgatóval tekernek, sokszor szét sem néznek irányváltás előtt. Elképesztő felelőtlenség. Gyakran a sofőrök lélekjelenlétén múlik, hogy nem történik baleset. 

Egy hódmezővásárhelyi hivatásos sofőr azt magyarázta kérdésünkre: bár kénytelen, de nem szívesen előzi meg az elengedett kézzel közlekedő bicikliseket, mert egy óvatlan pillanat, egy észre nem vett kátyú és már borulnak is az autó elé. A közösségi oldalon a hozzászólók egyike ugyancsak azzal érvelt, hogy ha az autó hirtelen fékez, arra zsebre dugott kezekkel nem tud elég gyorsan reagálni a bicajos. 

Egy következő bejegyzésben már a rollerek ellen fakadt ki valaki, aki szerint egyértelműen szülői felelősség, hogy mit enged meg magának egy gyerek az utcán közlekedve. Úgy véli, nem az iskolában kell a hibást keresni és bevezettetni a Kresz-oktatást.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában