Pusztaszer

2024.03.16. 16:30

Nosztalgiázni is lehetett az első pusztaszeri böllérnapon – Galéria

Először rendeztek Pusztaszeren, a piactéren böllérnapot, a szervező-házigazda a Pusztaszeri Lovas és Traktoros Egyesület volt. Szombaton a helybelieket disznóvágás, majd az „áldozatból” készült finomságok, valamint italok várták.

Imre Péter Géza

Mindenkinek jutott a pusztaszeri böllérnap finomságaiból. Fotó: Imre Péter

A szombati időjárás szomorú volt, az ég hullajtotta a könnyeit, esett az eső, ami a böllérnap szervezőinek bosszúságot okozott – a gazdák viszont már várták a csapadékot –, mert többen hazamentek a disznóvágás után és a kocsikáztatás is szünetelt rövidebb ideig emiatt.

Debütálás

Először tartunk böllérnapot, amit a Pusztaszeri Lovas és Traktoros Egyesület rendez hagyományteremtő szándékkal 

– tudtuk meg Ocskó-Almási Anita főszervezőtől. Elmondta még, azért vállalkoztak erre, mert jó közösségformáló és eddig hiányzott a helyi rendezvény-kínálatból. A program a disznóvágással kezdődött, egy 150 kilós poca lett az áldozat, aminek tisztításában, felpucolásában a gyerekek is részt vettek. A szervezők még vettek egy kisebb sertést, hogy a disznótoros reggelihez elég sült májat, szalonnát és egyéb finomságokat készíthessenek, később már a hurka, a kolbász és a sült tarja is felkerült az étlapra. Nem maradt éhen (és szomjan) senki.

Emlékek és étkek

Szívesen emlékszem a gyerekkoromban zajlott disznóvágásokra, amiken a famílián kívül a szomszédok, a komák és a barátok, ismerősök is részt vettek. Mi játszottunk, a felnőttek pedig utána, a poharazgatás mellett, kártyáztak. Mostanában inkább a családi disznóvágások a jellemzők

 – idézte fel gyerekkorát Ocskó-Almási Anita.

Nekem a disznótoros reggeli, vagyis a hagymás sült vér és máj, valamint a sült húsok a kedvenceim, de estefelé a szármát

 – felénk így hívják a töltött káposztát – sem vetem meg – árulta el Szeri Attila helyi böllér és hentes, aki egy különleges, magyar gyártmányú akkumulátoros kábítóval végzett a sertéssel. Hozzátette, korábban októbertől húsvétig minden hétvégére jutott disznóvágás, mára ez alaposan megritkult, ezért is jó feleleveníteni az egykori szokásokat. Ebben segített az a kiállítás, amit a pusztaszeri Szanka József rendezett gyűjteményéből a helyszínen hagyományos eszközökből, tárgyakból, kiadványokból.

Az eseményre jellemző volt a helybeli összefogás, például a kürtős kalácsot a munkástelepi Balogh János, a környékbeli rendezvények állandó résztvevője „gyártotta”, főként a gyerekeknek, a fiataloknak, de vásárolhattunk ajándékot és cukorkát is az árusoktól.

Polgármesteri randevú

Az első, hagyományteremtő böllérnapra a hazai Máté Gáboron kívül még három település polgármestere kapott meghívást és jött el Pusztaszerre: Nagy Sándor Kistelek, Bánfi Sándor Tömörkény és Tóth Tibor Csengele képviseletében. Utóbbi községből még Tóth Tibor alpolgármester is kíváncsi volt az eseményre. A napot koncertjével a helybeli Hegedűs-fivérek zenekara bulija zárta a piac mellett felállított sátorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában