Színes álmok jönnek a belvárosi intézményben

2024.03.11. 18:30

Ősztől már az új bölcsődében dajkálják a kisgyermekeket Mindszenten – Galéria

A mindszenti bölcsőde ünnepélyes átadásával a város egyik legnagyobb beruházása valósult meg. Már pályáztatják a vezetői pozíciót és tavasszal 14 szakdolgozót is felvesznek majd.

Tábori Szilvia

Színes, látványos és tágas belső terek várják majd szeptembertől a 48 bölcsődést. Fotó: Tábori Szilvia

Ünnepélyesen is átadták azt a kétszintes, 48 kisgyermek nappali ellátására alkalmas bölcsődét, amelyet nagy várakozások előztek meg. Három évvel ezelőtt készültek el az első vázlatok, végül a tervezés az engedélyezéssel együtt jó egy évig tartott. Tavaly nyáron indították az építkezést, majd a tervezett ütemben haladva, nyolc hónap alatt felhúzták a kétszintes épületet a település központjában. 

Belvárosi bölcsőde a családoknak

Farkas Sándor országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, valóban Mindszent város fényes napja ez, hiszen egy olyan nagyszerű létesítménnyel, szolgáltatással bővült a település amely egy város fejlődésének feltétele.  Ma megnyílt a közösségi élet első pillanatainak otthona Mindszenten.

A Köztársaság 7. szám alatt barátságos színek, tágas, világos terek várják majd szeptembertől a legkisebbeket. A vezetői pozícióra már kiírták a pályázatot, és tavasszal további szakdolgozókat vesznek fel, köztük egy technikai munkatárssal.

A kisgyermekeket nevelő intézet külső és belső tereinek kialakításakor számtalan biztonsági szabálynak, jogszabályi előírásnak kellett megfelelni. 
Az épületet tervező Kiszely Róbert mérnök kérdésünkre válaszolva elmondta, a kötöttségekkel együtt is leginkább szépet igyekeztek alkotni; kellemes belső terekkel, vidám színekkel, hogy a kisgyermekek jól érezzék ott magukat. 

Négy színes csoportszoba

 Amennyire lehetőségünk engedte, látványos belsőt alakítottunk ki, némi játékkal például a burkolat mintáiban. Fontos hangsúlyozni, hogy a projekt nem csak egy épületből áll, a munka egy jóval nagyobb terület rendezéséről szólt. Beleértve például az udvart, annak parkosítását, vagy a társasház és a bölcsőde közötti szilárd burkolatú parkolót

 – mondta Kiszely Róbert. Hozzátette, a terület mérete miatt eleve kétszintesre tervezték az épületet, a földszinten négy csoportszobával. A majdnem nyolcszáz négyzetméteres épületet napelem, illetve egy gazdaságos hőszivattyú rendszerrel szerelték fel.

Megvalósult többéves álom

Zsótér Károly polgármester kiemelte köszöntő beszédében, ez a város történetének egyik legnagyobb beruházása. Még 2020-ban határozta el a helyi önkormányzat, hogy kialakítanak egy minden igényt kielégítő bölcsődét azoknak, akik kisgyermekük születése után vissza szeretnének térni a munkaerő piacra. Különösen, hogy egy város fejlődésében ez kulcsmozzanat. Az először nyert 750 millió forintos vissza nem térítendő támogatást később további nagyjából 250 millió forinttal egészítették ki. Így a projekt a Széchenyi 2020 keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése finanszírozásával valósult meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában