Jegyzet

2024.03.23. 08:15

Rekviem egy erdőért

Koós Kata

Ritkán akad dolgom Újszegeden, de a közelmúltban többször is a Tisza túlpartjára sodort a kötelesség. A Kállay liget látványa minden alkalommal mély megdöbbenést és szomorúságot ébresztett bennem. Kányádi Sándor Rekviem egy erdőért című versének sorait juttatta eszembe: „a tekintet még keresi/keresi még az erdőt/kisemmizett madár”. 

Tavaly novemberben jómagam vettem részt a helyszínen a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a liget parkosítását. Emlékszem, akkor még sűrű, üde zöld erdő fogadott a területen. Való igaz, hogy keszekusza volt, de a természet lágy öle köztudottan nem jól fésült. Arra is emékszem, hogy kiváló tervként nyugtáztam magamban a lakossági kezdeményezést, a játszótér és a fitness park telepítését. Az ezután bekövetkezett erdőirtásra azonban nem számítottam. Illetve pontosítanom kell, hiszen az önkormányzat hipp-hopp átminősítette a területet erdőből parkká, így tulajdonképpen „csak” parkirtást említhetek. A terület szélén felállított, tájékoztató táblán a gyérítés szót használták, de az eltávolított csaknem kétszáz fa fényében mégis érvényesebbnek érzem az irtás szó használatát. 

Ami felettébb érdekes számomra, hogy elmaradt az élőlánc. Egyetlen baloldali politikus sem emelt szót Újszeged jelentős tüdőlebenyének csonkítása ellen. Sőt, szentté sem akarták avatni a területet. A puszítás teljes csöndben zajlott le, majd egyik napról a másikra azt tapasztalhatták a Thököly utca ligetszéli lakói, hogy este tízkor immár gond nélkül meg tudják mondani, hogy nyugovóra tért-e a szembeszomszéd, vagy ég még a konyhában a villany. 

A tájékoztató tábla azt is hírül adja, hogy száz új facsemetét telepítettek a területre. Annak megítélése, hogy a kivágott kétszáz egyedért cserébe korrekt kárpótlás-e a feleannyi alkarnyi törzsű facsemete, az mindenkinek szubjektív döntése. 

Ami viszont kollektíve biztos, hogy a majdani játszóteret látogató szülőknek nyáron érdemes lesz sapkát tenni a gyerekek fejére. Ellenkező esetben az önkormányzati Kállay ligetben könnyen napszúrást kaphatnak a kicsik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában