Napszínes

2024.03.17. 21:30

Seregélyektől hangos a Maros-part

Szabó Imre

A hímek násztánccal és a fészek díszítésével is próbálják felhívni magukra a tojók figyelmét. Fotó: Balla Tihamér

Már javában dalolnak, udvarolnak a seregélyek a Maros-árterében – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. A faj hímjei azért különlegesek, mert képesek szinte bármilyen más madár hangját utánozni. 

Fotó: Balla Tihamér

A seregélyek alapvetően rövidtávú vonulók, de az utóbbi időben tapasztalható enyhébb telek miatt már egyre nagyobb számban áttelelnek hazánkban. A nemzeti park makói tájegységében is több száz példány maradt, február végén pedig az itteni csapatokhoz csatlakoztak délebbről érkező társaik, így az egyedszám több ezerre emelkedett. Jó részük valószínűleg továbbmegy, de a Maros-menti erdőkben, ahol alkalmas fészkelőhelyet találnak, már látványos nászviselkedésük is megfigyelhető. 

Fotó: Balla Tihamér

A hímek főleg a reggeli órákban hangosan hallatják hangjukat egy kiválasztott, fészkelésre alkalmas odú közelében, énekükkel próbálják odacsalni a tojókat. A seregély egyike azon kevés madárfajnak, amely képes utánozni más madarak énekét, illetve a külvilágból érkező egyéb hangokat, akár az emberi beszédet is. Szeretik utánozni a sárgarigó hangját, így igencsak meglepődhetünk, ha már most sárgarigót hallunk, amely pedig csak májusban tér vissza telelőhelyéről. Ilyenkor persze csak az őt utánzó seregély énekel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában