Helyi közélet

2024.03.07. 20:18

Toronymagasan vezet Vásárhely a törvényességi felhívásokban

Nem éppen dicsőség-, hanem inkább szégyenlistára került Hódmezővásárhely azzal, hogy 2019. október 13-a és 2024. január 31-e között a legtöbb törvényességi felhívást kapta az országban. Vagyis a határozatok, rendeletek előkészítésében itt hibázott legtöbbet a hivatali apparátus és a döntéseket meghozó közgyűlési többség.

Kovács Erika

Fotó: Török János / Illusztráció

Herczeg Sándor hódmezővásárhelyi politológus 19 vármegyei és a fővárosi kormányhivatalnak küldött közérdekű adatigénylést. Arra volt kíváncsi, hogy melyek azok a települések, amelyeknél a kormányhivatalok a legtöbb jogszabálysértést találták, és ennek megszüntetésére törvényességi észrevételt tettek. 

Három tucat jogsértés

A 3178 hazai önkormányzat közül Hódmezővásárhely követte el a legtöbb jogszabálysértést. A 20 kormányhivatal a legtöbb törvényességi felhívást kapott 77 önkormányzat nevét küldte el Herczeg Sándornak, aki az adatokat táblázatban rögzítette. A nem éppen dicsőség-, inkább szégyenlistán, 36 törvényességi felhívással, toronymagasan vezet Hódmezővásárhely, a második a Győr-Moson Sopron vármegyei Töltéstava 18-cal. A harmadik ugyancsak vármegyénkbeli település, Csanádpalota, ahol, 2022 májusában az ellenzéki Debreczeni Istvánt a Fidesz által támogatott Perneki László váltotta, így a törvényességi felhívások túlnyomó többségét az előző városvezető kapta, és nem az utódja – emlékeztetett rá Herczeg Sándor. A 77-es listán egyébként Szeged is szerepel, 20 törvényességi felhívással, ez a mennyiség is az „élbolyhoz” tartozik.

A Herczeg Sándor által összeállított táblázatban jól látható, melyik az a 77 település, amelyik a legtöbb törvényességi felhívást kapta térsége kormányhivatalától. Táblázat: Herczeg Sándor

Hibás érv, hogy Fidesz kifejezetten Márki-Zay Péterre utazik

Herczeg Sándor azt is kifejtette, hogy a legtöbb törvényességi felhívást (a táblázatban szereplő 77 önkormányzatból 55-öt) a független polgármesterek által vezetett települések kapták, 12 települést kormánypárti polgármesterek vezetnek. A deklaráltan ellenzéki polgármesterek által vezetett települések száma pedig 10. Hangsúlyozta, nem áll meg tehát az az érv, hogy a Fidesz-KDNP kifejezetten Márki-Zay Péterre utazik.

Lapunk is több alkalommal foglalkozott Hódmezővásárhely törvényességi felhívásaival. Ha a delmagyar.hu-n beírják a keresőbe, hogy „törvényességi felhívás”, jó néhány cikket találnak ebben a témában.

Baki, vagy inkább már bénázás

Az egyik legemlékezetesebb baki, vagy inkább ezt már bénázásnak is lehet nevezni, 2022-ben történt. A Márki-Zay Péter vezette közgyűlési többség az önkormányzati bérlakásokban élőknek, a veszélyhelyzet idején érvényben lévő díjemelési tilalom ellenére, brutálisan megemelte a lakbérét. A kormányhivatal első törvényességi felhívására az volt a közgyűlési többség válasza, hogy az önkormányzat betartotta a szabályokat, csak „jogszabály-értelmezési probléma ütközött ki a jogalkalmazók között”. Az újabb törvényességi felhívásra módosították ugyan a kifogásolt rendeletet, de a mellékletben újabb hibát vétettek. Végül a harmadik nekifutásra sikerült megoldani a problémát.

Emlékezetes az az eset is, amikor tíz hónapnyi jogsértés után másodszorra sikerült csak szabályosan megválasztani a pénzügyi bizottság elnökét. Itt egyébként az önkormányzat a saját szabályzatát rúgta fel. – Meglehetősen rosszindulatú keresettel állunk szemben, amelynek van igazságalapja, a mi szakértőink nem kellő körültekintéssel jártak el az elmúlt időszakban – kommentálta ezt az esetet Márki-Zay Péter.

Mint ismeretes, még a legutóbbi közmeghallgatás sem ment simán, azt is meg kellett ismételni – ilyenről még soha nem hallottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában