Példaértékű fenntarthatósági program a katolikus intézményben

2024.04.12. 18:50

A Föld bajnokai lettek a mórahalmi iskolások

A tavalyi E.ON Föld bajnokai fenntarthatósági pályázaton a Mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskola közel egymillió forinttal gazdagodott. A pénzt az iskolakert fejlesztésére fordítják.

Arany T. János

Madárbarát iskolaként gondoskodnak a mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai a madarakról. Etetők és madáritatók találhatók a fákkal, bokrokkal benőtt iskolaudvaron. Fotó: Karnok Csaba

„Példaértékű fenntarthatósági programjukkal, közösségi összefogásban, elhivatottan dolgoznak a jövő generációk szemléletformálásán, környezettudatosságának fejlesztésén, egy fenntarthatóbb holnapért” – olvasható azon az oklevélen, amit Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója küldött a Mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskolának. 
Az iskola a 2023-as E.ON Föld bajnokai fenntarthatósági pályázat egyik nyertese. 

Nem volt kérdés, hogy jelentkezzünk. 2019 óta iskolakertünk is van, ahová heti rendszerességgel járnak ki a gyerekek, répát, retket, salátát termesztenek, amit ők is takarítanak be, majd fogyasztják el tízóraiként. A sikeres pályázatnak köszönhetően közel egymillió forintból tudjuk fejleszteni az iskolakertet. Tanösvényt alakítunk ki, és folyik a permakultúrás termesztés bevezetése is 

– magyarázta Martyinné Pálföldi Anett intézményvezető. 

Az iskola ezen kívül többféle program megvalósítását tervezi, amelyekkel a tanulók különböző évfolyamait célozzák. A tevékenység fókuszában az iskolakert kreatív megújítása áll. A folyamatok megtervezésébe már aktívan bevonják a diákokat: a közös kialakítás a koncepciójuk szerves részét képezi. Emellett több külsős partnerrel együttműködve szeretnék színesebbé tenni az oktatást.

Hétvégente például rendszeresen fognak össze a szülők és a gyerekek, hogy közösen munkálkodjanak az iskolakertben. A tereprendezés mellett elkészült a tanösvény, a magaságyás, új helyre került és kibővült a komposztáló, és a diófa tövében pihenőhely várja a kertbe látogatókat. Az oktatási intézmény elnyerte a „Madárbarát Iskola” címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől. A kitüntető címet azért kapták meg, mert gondoskodnak a madarakról, etetik itatják a madarakat a fákkal, bokrokkal benőtt iskolaudvaron. Az E.ON energiahálózat- és energiainfrastruktúra-üzemeltetője idén is meghirdette a pályázatot, jelenleg azok értékelése zajlik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában