Helyi közélet

2024.04.13. 15:38

Életeket menthet a motoros vezetéstechnikai tréning – Galéria, Videó

Nem csak fiatalok, láthatóan már gyakorlott motorosok is sokan csatlakoztak a rendőrség szombati vezetéstechnikai tréningjéhez Hódmezővásárhelyen. A megkérdezettek szerint életet menthet az ott szerzett tudás.

Tábori Szilvia

Kitartóan gyakoroltak a motorosok órákon át. Fotó: Tábori Szilvia

Vezetéstechnikai tréninget tartott a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság április 13-án, szombaton az Európa Parkban. A közlekedésbiztonsági program egyik irányítójaként Kardos László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság alezredese lapunknak úgy összegezte a lényeget: veszélyhelyzetben az ember ösztönösen a problémára fókuszál, holott motoron ülve az ment életet, ha a megoldásra koncentrálunk. Egy olyan váratlan szituációban például, mint amikor egy pótkocsis jármű keresztben kikanyarodik a motoros elé, megfelelő manőverrel elkerülhető az ütközés. Ehhez viszont a menekülőútra kell összpontosítani a másodperc törtrésze alatt. Egy ilyen vezetéstechnikai tréningen a résztvevők ezt gyakorolhatják. De a közlekedésben ma már a vészfékezés összetett technikája is elengedhetetlen tudás, amit ugyancsak gyakorolhatnak. 

A fél napos programon az Alföldi Szabadidő Egyesület Motoros szakosztályának tagjai segítették a rendőrség munkatársait. Vezetőjük, Török Sándor lapunknak elmondta: az évtizedekkel ezelőttihez képest jóval sűrűbb, lüktetően dinamikus közúti forgalomban tanulás nélkül nehéz életben maradni. Gondoljunk bele, valamikor a legnagyobb motor is csak 130 kilogramm súlyú volt, ma ennek a duplája; óriási tömeget mozgatunk. A rendőrök vezetési technikája, manőverezési képessége valóban párját ritkító, ez a tudás ma már nélkülözhetetlen a forgalomban. Egy ilyen tréningen megtanulhatunk elkerülő manővereket, a vészfékezést, meg azt, miként használjuk a motor dinamikáját ahhoz, hogy életben maradjunk. A lehetőségek szerint felkészítenek a váratlan helyzetekre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában