Helyi közélet

2024.04.12. 08:00

Harangot szentelnek Csengelén

A csengelei Szent Imre Katolikus Templom harmadik harangját szombaton szentelik fel és a misét követően szólal meg először. A harangot a helyi születésű egykori plébános, a templomépítő Laczkó Ferenc öntette és ajándékozza falujának.

Imre Péter Géza

Az ajándékozó, adományozó Laczkó Ferenc plébános a csengelei hívektől búcsúzó miséjén. Fotó: Molnár Mihály

A csengelei származású, most Petőfiszálláson élő egykori plébános, Laczkó Ferenc harangot ajándékoz szülőfalujának, amit szombaton szentelnek fel és a 10 órai mise után hallhatják a hívek először a hangját a toronyból. Ferenc atyához korábban nagy terület tartozott, a kisteleki járás hat településén túl Szatymaz, Sándorfalva és Dóc.

A harang története hosszú évekre nyúlik vissza. Családunk a kárpótláskor visszakapta a korábban a téeszesítésnél elvett földeket, és az én részem a tervezett M5-ös autópálya nyomvonalába esett, amit az állam megváltott, vagyis megvásárolt. Úgy gondoltam, hogy a területért kapott összeget mindenképpen az építendő csöngölei Isten házára adom, akkor ugyanis még nem volt ilyen, egy kis kápolnában és a parókián tartottuk a miséket. A Szent Imre-templom 2001-re épült meg, szeptember 8-án szentelte fel a megvalósulását nagyon pártoló és segítő Gyulay Endre megyés püspök. De a kifizetés olyan sokáig csúszott, húzódott, hogy a pénzre az építkezésnél már nem volt szükség

 – kezdte elbeszélését a 2017-ben nyugdíjba vonult, 82 éves Laczkó Ferenc. Tőle vette át a szolgálatot Antal Imre plébános.

A szándéka azonban nem változott, szeretett volna valamit ajándékozni szeretett falujának, Csengelének. Elhatározta, hogy a 3 millió forintból harangot öntet – hiszen a legtöbb templomban három van. – A harang elkészítése 3 millió 84 ezer forintba került volna, de a mester, akit már korábbról ismertem és a munkájával is elégedett voltam, lekerekítette a számlát, elengedte a 84 ezer forintot – mondta Ferenc atya, akinek a gyémántmiséje 2 év múlva lesz esedékes. Vele kapcsolatban érdekesség még, hogy labdarúgásban az NB III-ig jutott játékosként, majd bíráskodott is különböző osztályú bajnoki meccseken.

A harang pénteken kerül Csengelére, elkészítik a helyét és felkerül a toronyba, hogy a szombati szentmise végén, mint már említettük, megszólaljon. A szertartáson Forgó Miklós kunszentmártoni plébános, illetve a kisteleki „papcsapatból” Aleksza János működik közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában