Helyi közélet

2024.04.11. 16:09

Házhoz jön a hivatal – Galéria

Csütörtökön Óföldeákon járt a vármegyei kormányhivatal kormányablakbusza, amelynek segítségével a kistelepülésen élők anélkül intézhetik a személyes okmányaikkal kapcsolatos ügyeket, hogy ezért valamelyik városba kellene utazniuk. Erre év közben több alkalommal is módjuk lesz az érintett falvak lakóinak.

Szabó Imre

A kormányablak-buszban a legfontosabb okmányokkal kapcsolatos ügyeket gyorsan el lehet intézni. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Ügyfélkaput nyitottam és útiköltség-térítést intéztem 

– mondta az óföldeáki Neparáczki Zoltánné, miután csütörtökön felkereste az épp a faluban ügyfeleket fogadó kormányablakbuszt. Hozzátette, számára nagy segítség, hogy ügyeinek intézéséhez nem kell beutazni Makóra, hiszen nehezen mozog, a busz ügyintézői pedig kedvesek, barátságosak. Nagyjából negyedóra alatt végzett.

A kormányablakbusz idén ezen a héten indult útjára Csongrád-Csanád vármegyében. A kormányhivatal 2017 óta használja, és a célja az, hogy a kistelepülésen élők anélkül intézhessék a személyes okmányaikkal – többek között személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és jogosítvánnyal – kapcsolatos, illetve támogatásokkal ügyeket, hogy ezért valamelyik városba kelljen utazniuk utazniuk. Ezek nagy része egyébként online is intézhető, a tapasztalatok szerint azonban sokan igénylik a személyes közreműködést, segítséget. Különösen jellemző ez az idősebb korosztályra.

A falvakon kívül a busz rendezvényeken, fesztiválokon és sporteseményeken is megjelenik. Érdekesség, hogy ezt a rendszert hazánkban először ebben a vármegyében találták ki, azóta viszont országos gyakorlattá vált.

– Nagyon népszerű az egész vármegyében – mondta el a szolgáltatásról az idei indulás kapcsán Salgó László, Csongrád-Csanád főispánja.

Megtudtuk, eddig évente három-ötezer ügy intézésében működtek közre a buszban dolgozó munkatársak. Ami pedig a dolog gyakorlati oldalát illeti: a vármegyében valójában két egyforma buszról van szó, amelyekben mindig a területileg illetékes járási hivatal ügyintézői fogadják az érdeklődőket. Ezen a héten például a makói, a jövő héten a mórahalmi, majd a kisteleki és szegedi járás területén lehet élni a kormányablak-busz kínálta lehetőségekkel. A menetrendet településre lebontva itt találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában