Kiváló eredményekkel tértek haza Ásotthalomra a diákok

2024.04.09. 13:22

Idén is remekül szerepeltek a bedősök

Az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola nyolc diákja vett részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen Somogyzsitfa Szőcsénypusztán, ahol az első három helyezett közül kettő bedős lett. A nyolc versenyszámból hatban pedig bedős végzett az élen.

Arany T. János

A motorfűrész-szerelés is az egyik gyakorlati feladat volt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, ahol idén is remekül szerepeltek a bedős diákok. Fotó: Karnok Csaba

 Talán a döntés volt a legnehezebb, mert mások a domborzati viszonyok, mint az iskolában. A szerelés és a lánckímélő darabolás könnyű volt, mert azt sokat gyakoroltuk és azt a domborzati viszonyok nem befolyásolják

 – mondta a  Szakma Kiváló Tanulója Verseny nyolc bedős résztvevőjének egyike, Csapó Márton.

Az idei tanévben az erdőművelő, fakitermelő szakmát tanuló diákok számára a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjét Somogyzsitfa Szőcsénypusztán rendezték. Nyolc tanuló jutott tovább az előválogató után, ami február elején Gödöllőn volt. A háromnapos verseny első napján került sor a portfólióvédésekre. Ez egy növénygyűjtemény készítésből állt, ezt kellett prezentálni a zsűri előtt. Másnap kezdődött a gyakorlati verseny: a fadöntés, az LKT-traktorral való közelítés, a tisztítás, jelölés, lánckímélő darabolás, motorfűrész szerelés és kombinált darabolás. Kicsit izgultunk, mert fújt a szél, és a fadöntésnél a szél mindig nagy veszélyforrás. Illetve dombvidéken más a fafaj-összetétel, mint nálunk, így a döntés mindig a legizgalmasabb versenyszám, de szerencsére mindenki sikerrel vette az akadályokat

 – idézte fel a megmérettetés részleteit Andrésiné Ambrus Ildikó, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Az eredményhirdetést megelőzte egy balatoni kirándulás, ami azért volt nagy élmény a diákok számára, mert többen most jutottak el először a Balatonra.

Az összesített verseny első három helyezettjének nevét majd csak a Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, április 26-án hozzák nyilvánosságra. De az biztos, hogy a három dobogósból ketten az ásotthalmi iskola diákjai. Emellett az a versenyző, akinek az összteljesítménye elérte a 71 százalékot, mentesül az év végi szakmai vizsga alól és automatikusan jeles eredményt kap. A nyolc ásotthalmi diák közül négynek ez sikerült, ők megszerezték a jeles minősítésű szakmunkás bizonyítványt. Az egyes versenyszámok egyéni eredményei is szépek lettek: a nyolc versenyszámból hatban bedős diák végzett az élen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában