Szegedi hírek

2024.04.14. 13:49

Nobel-díjas tudós tartott előadást Szegeden - Galéria

Vasárnap megkezdődött Szegeden a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozója. A díszvendég Nobel-díjas Brian Kobilka délután tart előadást a TIK-ben a résztvevő mintegy 750 diáknak és tanáraiknak.

Timár Kriszta

Középiskolás diákok kísérleteztek három laborban vasárnap, a munkát az esemény kiemelt vendégei is megtekintették. Fotó: Török János

Az ország 62 középiskolájából 480 diák és kísérő tanáraik, valamint a Nemzeti Tudósképző Akadémia egyetemi képzési helyszíneiről – Budapestről, Debrecenből, Pécsről és Szegedről – 180 egyetemista hallgató, mentor, junior mentor érkezett a hétvégén Szegedre, ahol a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozóját tartják. A programok vasárnap délelőtt laborgyakorlatokkal kezdődtek: a természettudományos tantárgyak, elsősorban a biológia iránt intenzíven érdeklődő 9-10. évfolyamos diákok a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, illetve a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium természettudományos laborjaiban végeztek kísérleteket.

– A Radnótiban egyrészt emberi szövettan szerkezeteket vizsgáltak, hogy megtanulják, miről lehet felismerni a rákos sejteket, illetve enzimhez kötött biológiai próbát végeztek, hogy megvizsgálják, az ismeretlen minták tartalmaznak-e antigént. Ilyen vizsgálaton alapulnak a Covid-tesztek és a terhességi teszek is – magyarázta Borbola Andrea, a Nemzeti Tudósképző Akadémia vezető tanára. 

Ezt a munkát látogatta meg David Eisner, a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora és Martin Morad, a Dél-karolinai Orvosi Egyetem regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora.

– Ez az első alkalom, hogy egynél több fiút látok – mondta mosolyogva Martin Morad, aki egyből arról érdeklődött, vajon mi az oka, hogy inkább lányok érdeklődnek Magyarországon a biológia iránt. Majd végül a vezető tanárral megállapodtak abban, hogy valószínűleg ebben a korban még a lányok a céltudatosabbak, a fiúk később döntenek életpályájukról. 

– Mindenesetre én mindig örülök, ha nőket látok a tudományban – tette hozzá a sejtbiológia professzor, aki egyébként csodálatosnak nevezte ezt a programot.

Sági Lara Szombathelyről érkezett a rendezvényre.

– Azért jó, mert iskolán kívül is találkozhatunk olyan emberekkel, akiket ugyanaz érdekel, mint bennünket – mondta. Osztálytársa, Páncél Patrícia hozzátette: nem érzik áldozatnak, hogy a hétvégéjüket is tanulással töltik, hiszen itt rengeteg kiegészítő információt kapnak középiskolai tanulmányaik mellé.

Délelőtt a Radnóti laborja egyébként elismerést kapott: az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Gulyás Balázs Nagy Anett igazgatónak adta át a legjobb középiskolai labor díját. A találkozó vasárnap délután a TIK-ben folytatódik, ahol a díszelőadást a Nobel-díjas Brian Kobilka tartja, de a diákok meghallgathatják David Eisner, Martin Morad és a negyedik kiemelt vendég, John Wong Eu, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős elsőszámú alelnöke angol nyelvű előadását is. 

Este a Szegedi Nemzeti Színházban átadják a Talentum-díjakat. Hétfőn a díjazottak tartanak előadásokat, átadják az Év diákja elismerést, kerekasztal beszélgetéseket rendeznek és a négy külföldi kutató zártkörű találkozón vesz részt a Szent-Györgyi hallgatókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában