Csanádalbertin hétfőn lakossági fórumot tartanak a falu pénzügyi helyzetéről és a vádakról

2024.04.21. 09:00

Pitvaros a tanév végéig még finanszírozza az ambrózfalvi óvodát

Hétfőn kiderül, Ambrózfalva kér-e magával szemben adósságrendezési eljárást. A település ugyanis fizetésképtelenné vált, mert a pályázaton nyert pénzéből 43 milliót a közös hivatal egyik dolgozója átutalt Csanádalbertinek, és nem tudják visszaadni. A pénzügyi botrány hullámai, ugyancsak önhibáján kívül, Pitvarost is elérik, mert Ambrózfalva az óvodatársulás havi nagyjából 1 millió forintját sem tudja majd rendezni.

Kovács Erika

Radó Tibor nem hivatalos munkamegbeszélésen kérte ki a pitvarosi képviselők véleményét, hogy mi legyen az ambrózfalvi óvodával, ami Pitvaros gesztorságával működik a társulásban. Archív Fotó: Kovács Erika

Mint beszámoltunk róla, Ambrózfalva pályázati pénze, 43 millió forint, eltűnt a számlájukról, a közös hivatal másik településéhez, Csanádalbertihez került, ahol úgy tudni, „beforgatták” a saját pénzügyi helyzetük kiegyenesítésébe.

Pénz nélkül maradtak

Ambrózfalva pedig pénz nélkül maradt, nem tudták kifizetni a szociális szolgáltató központot felújító vállalkozót. Csanádalbertinek, információink szerint, nincs miből visszaadni az eddig tisztázatlan körülmények között hozzájuk került 43 milliót. Az ügyben rendőrségi feljelentést tett Ambrózfalva és Csanádalberti polgármestere, méghozzá konkrét személy ellen.

Csanádalberti közös hivatalához négy település tartozik: Csanádalberti, Ambrózfalva, Pitvaros és Nagyér. A pénzügyi botrányt Pitvaros is megszenvedi úgy, hogy semmi köze az egészhez.

Pitvarosnak nem volt és most sincs hitele, vagy hitelkerete. Nincsenek tartozásaink és a pályázati számlánkon 101 millió forint van. Felelős és fenntartható gazdálkodással mindent megtettünk azért, hogy ne kerüljünk hasonló helyzetbe, mint a két település

 – nyilatkozta megkeresésünkre Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.

Ki fizeti a közös intézményeket?

Pitvarosnak vannak közösen működtetett intézményei a két településsel, mint például a közös hivatal, ami Csanádalberti gesztorságával működik.

Az állami normatíván felül mind a négy településnek további milliókat kell a közös hivatal működéséhez hozzátennünk, összesen évi 20 millió forintot. Ha Ambrózfalva és Csanádalberti is fizetésképtelen lesz, akkor mi tartjuk majd el Nagyérrel a közös hivatalt?

 – tette fel a kérdést Pitvaros polgármestere. Hangsúlyozta, már 2017-ben is megfogalmazta a panaszait a közös hivatal működésével kapcsolatban.

Mi lesz az óvodával?

Pitvaros közösen működteti az óvodát Ambrózfalvával, pitvarosi gesztorsággal. Ambrózfalvának évi csaknem 12 millió forinttal kellene hozzájárulnia a saját óvodájuk működéséhez, vagyis majdnem havi 1 millió forinttal.

Fogalmunk sincs, hogy a kialakult helyzet miatt Ambrózfalva hogyan teljesíti majd a havi 1 milliós befizetését felénk. Ebben a témában munkaértekezletet tartottunk a képviselő-testületünkkel, jegyzőkönyv nélkül, mert a jegyző nem volt hajlandó eljönni. Kikértem a képviselők véleményét, hogy finanszírozzuk-e az ambrózi óvodát. Az a döntés született nem hivatalosan, hogy legalább a tanév végéig tegyük ezt meg 

– tudtuk meg Radó Tibortól.

Egy lapunkhoz eljuttatott szórólap szerint Csanádalberti önkormányzata április 22-én, hétfőn 17 órától lakossági fórumot tart a művelődési házban Tájékoztató Csanádalberti Község Önkormányzatának pénzügyi helyzetéről, a települést érintő vádakról címmel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában