Helyi közélet

2024.04.28. 19:07

Szélmalomharc a szeméttel és a bűzzel

Bő egy évtizede küzd szomszédjával a makói Kaskötő Gizella. Aki mellette lakik, hihetetlen mennyiségű szemetet halmozott fel telkén, sőt már a kapuja előtt is. Az ügy már minden hatóságot megjárt, de a szemét – és vele a bűz meg a patkányok hada – maradt.

Szabó Imre

Szeméthalom a makói Eötvös utcában. Fotó: Szabó Imre

Egész kötegnyi, különböző hatóságoktól származó iratot mutat a makói Eötvös utcában lakó Kaskötő Gizella, aki szélmalomharcot vív a szomszédjával – és akinek a férfi miatt valóságos pokollá vált az élete. A helyszínt könnyű megtalálni, a szomszéd háza előtt ugyanis óriási szeméthalom van. Mindez a belvárosban, a főtér közelében.

Nem tudok szellőztetni, teregetni is bent szoktam, mert odakint a bűz elviselhetetlen 

– mondja. Hozzáteszi, a szomszéd portáról ráadásul patkányok hada jár át hozzá rendszeresen, így jövedelme jelentős hányadát kénytelen rágcsálóirtóra költeni. A házát szeretné eladni, de ilyen körülmények között nincs az a bolond, aki pénzt adna érte.

Több mint tíz éve tart a szélmalomharc a szomszéddal. Kaskötő Gizella azt mondja, először szép szóval, segítő szándékkal próbált tárgyalni a férfival, aki mindig meg is ígérte, hogy rend lesz – aztán maradt minden a régiben. Később megpróbálta a hatóságok segítségét kérni, de ez sem vezetett eredményre. Azt a Katasztrófavédelem válaszleveléből tudja, hogy ők bejutottak az udvarra és a házba is. Mindenütt embermagasságú a szemét.

 Fotó: Szabó Imre

A szomszéd – nem meglepő – nem járult hozzá, hogy leírjuk a nevét, de szóba állt velünk. Az elhanyagolt küllemű férfi szerint, noha a szagot beszélgetés közben is lehetett érezni, nincs büdös és patkányok sem járnak át tőle. A kérdésre, hogy miért gyűjtötte össze a hihetetlen mennyiségű hulladékot, nem tudott válaszolni.

Hatvan napot kaptam a hatóságtól, hogy legyen itt tisztaság. Addigra lesz is 

– ígérte.

Ezt hallva Kaskötő Gizella csak lemondóan legyintett.

Fotó: Szabó Imre

Közben a ház előtti szeméthalom egy része mégiscsak eltűnt. Kiderült, hogy a másik szomszéd az évi két házhoz menő hulladékszállítási lehetőség egyikének terhére kért kukás kocsit. A helyzet azonban érdemben nem javult, sőt. Ottjártunk után egy nappal panaszos olvasónk arról értesített, hogy valaki használt gumiabroncsokat rakott le a szomszéd ház előtti gyepre – alighanem úgy gondolta, ott elfér.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában