Helyi közélet

2024.05.15. 07:00

A vízpótlásért lobbizik Mihálffy Béla

A Homokhátság csak akkor tud fejlődni, ha javítjuk a vízgazdálkodást, kiépítjük a vízvisszatartási lehetőségeket, megóvjuk a természetes állapotokat. Ezt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő mondta parlamenti felszólalásában.

Suki Zoltán

Folytatódik a Homokhátság vízpótlása.

Fotó: Havran Zoltán / Archív fotó

A Duna-Tisza közi Homokhátság hazánk aszályokkal és vízhiányokkal leginkább sújtott területe, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete már 2004-ben a félsivatagos övezetek közé sorolt. A klímaváltozás okozta problémák fokozottabban érintik a Homokhátságot, mint az ország más részeit. A területet kiemelten veszélyezteti az aszály, a csökkenő éves csapadékmennyiség, és a ritka, de nagy mennyiségű nyári esők is 

– mondta parlamenti felszólalásában Mihálffy Béla.

A KDNP-s országgyűlési képviselő szerint a klímaváltozás hatásaival párhuzamosan az elmúlt évtizedek emberi beavatkozásainak következményeként még érzékenyebbé vált a térség vízegyensúlya.

Beszélt arról is, hogy a Homokhátság csak abban az esetben tud fejlődni, ha javítjuk a vízgazdálkodást, kiépítjük a vízvisszatartási lehetőségeket, megóvjuk a természetes állapotokat.

A vízpótlás elmaradása a vidékfejlesztés, a helyben maradás és helyben gazdálkodás lehetőségét teljesen ellehetetlenítené. Az elsivatagosodás megállítását célzó beruházásoknak, ezért is van kiemelkedő jelentősége. Ezek a kormány által támogatott beruházások több ütemben zajlottak az elmúlt években, és remélhetőleg a jövőben is folytatódnak

 – fogalmazott Mihálffy Béla. A politikus hozzátette, hogy a Tisza vizét felhasználva a környezet hűtésével mérsékelni lehet a légköri és a talajaszály következményeit, valamint csökkenteni lehet a felszín alatti vízkészlet használatát.

Felszólalására a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagált. Rétvári Bence azt mondta, hogy Magyarországnak nagy víztartalékai vannak.

Amennyiben azt a tartalékot jól tudjuk felhasználni, nagy lehetőségeink vannak arra, hogy öntözésre, a talaj megkötésére, a mezőgazdasági termelésre több vizet tudjunk biztosítani 

– fogalmazott Rétvári Bence.

Az államtitkár a Homokhátsággal kapcsolatban elmondta, hogy Mórahalom és Zákányszék környékén tart a fejlesztés. Kiépítenek egy nyomásközpontot, és lefektetnek 8000 méter csövet.

 Ha ez megvalósul, újabb 1384 hektár lesz öntözhető. A projektre a kormány hazai forrásból több mit 2 milliárd forintot fordít

 – jelentette ki Rétvéri Bence.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában