Jegyzet

2024.05.20. 07:24

JEGYZET – Fekete május

Kovács Erika

Ha azt mondom, Pajtás, Hableány, sokunknak nem egy jó barát, vagy a mesék szereplője jut eszünkbe, hanem a hazai hajózás történetének legkomolyabb hajókatasztrófái, amelyek száma szombaton éjjel egy újabbal gyarapodott.

A Pajtás tragédiája néhány nap múlva lesz 70 éves. 1954. május 30-án, a gyermeknapon Siófokról indult Balatonfüred érintésével Tihanyba a hajó. A Pajtás azon a fekete napon 6 fős személyzettel és zsúfolásig megtelve, 170-175 utassal futott ki a kikötőből. Fürednél a gyerekek egy vitorlásversenyre lettek figyelmesek és mindenki átfutott a hajó bal oldalára, hogy jól lásson. A hajó megbillent, a bepánikolt gyerekek a túloldalra menekültek, a hajó ekkor is megdőlt, ezért a kis utasok ismét átszaladtak a hajó túloldalára, ekkor borult fel a vízi jármű. Huszonkettő, egyes források szerint 27 utas, főként gyerekek vesztették az életüket. Rákosi pajtásék persze elbagatellizálták a Pajtáson történteket, a szemtanúk fényképezőgépéből kihúzták a filmet, megfélemlítették őket és a túlélőket is…

A Hableány katasztrófája pedig május 29-én lesz öt éve, hogy megtörtént. A balesetben a Hableány nevű magyar rendezvényhajó összeütközött a svájci Viking szállodahajóval, az utóbbi hibájából. A Hableány felborult és elmerült, a 35 utas közül 7 embert emeltek ki élve a vízből, 25 dél-koreai utas és a legénység 2 magyar tagja meghaltak.

Most ismét május van, és 18-án éjjel Verőcénél megint történt egy hajókatasztrófa. Egy szállodahajó letarolt egy kis géphajót. Észre sem vette. Amit vasárnap tudni lehetett, a 8 felnőtt utas közül egy férfi túlélte a balesetet, ketten meghaltak, öt utast még kerestek.

Adja Isten, hogy ne legyen több ilyen katasztrófa, sem májusban, sem semmikor…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában