Retro Kocka Kuckó: kipróbálható videójátékok Vásárhelyen

2024.05.25. 10:30

Mortal Kombat és Super Mario egy helyre költözik

A nyolcvanas-kilencvenes évek is beköltözik hétvégére a vásárhelyi strand sport aulájába. A Retro Kocka Kuckó ismét generációkat köt össze negyvennél több kipróbálható konzollal és számítógéppel. Pc-evolúcióra fel!

Tábori Szilvia

Hegedűs János és Kacsirek István gyűjteménye élménydús szórakozás gyereknek és felnőttnek. Fotó: Tábori Szilvia

Több, mint negyven kipróbálható és játszható konzol, PC és Commodore-gép költözik a május 25-26-i hétvégén a vásárhelyi strandfürdő sport aulájának emeleti szintjére. Super Mario, Doom, Jazz Jackrabbit, Star Wars, Mortal Kombat, Videoton ping-pong meg tenisz. De vajon inkább a nosztalgiázni vágyók paradicsoma lesz az interaktív kiállítás, vagy a mai kínálathoz képest grafikailag és struktúrájában is jóval egyszerűbb Nintendo láttán még a mai gyerekeket is elkapja a hév?

Eltalálták, mi kell a népnek

A szervezők és gyűjtők egyike, a hódmezővásárhelyi Hegedű János tapasztalata szerint generációkat köthet össze egy ilyen esemény. A szülőkben gyerekkori emlékeket idéz, de az egészen más típusú játékokon szocializálódó gyerekeiknek sem idegen ez a retro kínálat.

– Az 1980-as években indult el a konzolok otthoni karrierje és lódult meg a Nintendo szekere a Super Mario sikerével. Egyszerűen ráéreztek, mi kell igazán a népnek: mindössze 6-8 színből álló egyszerű, mégis nagyszerű grafika. Szintén nem bonyolult, de jól játszható történet – mondta lapunknak Hegedűs János. A gyűjtő szerint a mai gyerekeknek sem ismeretlen a karakter, amelyet részint a 2023-ban megjelent film hozott vissza a köztudatba.

Sztori többféle befejezéssel

Ahogy elindult a videojátékok térhódítása, megjelentek a technikailag fejlettebb gépek. Az 1990-es években a játéktermek után az otthoni számítógépeken is hódított a többek között Liu Kang nevű shaolin szerzetes és a gonosz boszorkány, Shang Tsung harcáról szóló Mortal Combat. Nagy riválisa, a verekedős játékokat ugyancsak egészen új szintre emelő Street Fighter, amelyben a játékosok a világ minden sarkából összegyűlt harcosok bőrébe bújva játszhatnak. Hegedűs János szerint népszerűségük egyik titka, hogy a korábbi lineáris sztorik helyett ott már különböző helyszíneken, különböző karakterekkel, többféle befejezéssel lehetett játszani. Ez pedig egy egészen új élmény volt.  

Üzenet a múltból

Igaz, hogy a játékok mostanra megöregedtek, ám némelyik fénykorát idéző élményt nyújt az új generációnak is. Hegedűs János szerint ugyanúgy képesek beszippantani a mai gyerekeket, mint a nosztalgiázó felnőtteket. Mint mondta, számtalan mai karakter, téma és történet lényegében a korábbiak újra feltalálása, folytatása. Nyilván profibb kivitelben, grafikával és körítéssel, de mégiscsak azt idézve. Hegedűs úgy látja: valamennyi játék digitális korlenyomat, a grafikai színhasználat, a zenei kompozíciók, a játék stílusa mind üzennek születésük és népszerűségük éveiről.

A Retro Kocka Kuckó május 25-én és 26-án, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között várja a látogatókat a vásárhelyi strandfürdőben. A program részeként 3D nyomtatással Csépányi-Bárdos Gergely is várja a látogatókat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában