Helyi közélet

2024.05.23. 07:00

Mostantól aki nem figyel, 50 forintot dob minden üveggel vagy palackkal a kukába

Már lehet kapni betétdíjas fém, üveg és műanyag palackos italokat, így nem árt odafigyelni, mit dobunk ki a kukába. Az árát vásárláskor mindenképpen kifizetjük, ha azonban automatába visszük vissza, azt visszakaphatjuk.

Timár Kriszta

Mostantól nem árt odafigyelni, visszaváltható-e a fém-, műanyag- vagy üvegpalack, az árát ugyanis vissza lehet kapni. Illusztráció: MW

Megjelentek az első, visszaváltható palackok a boltokban, néhány nagyobb áruházban az ilyen terméket vásárlók figyelmét fel is hívják arra, hogy pénzt kaphatnak érte, ha nem dobják ki. Magyarországon január 1-től vezették be a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltását, az úgynevezett DRS (Deposit Refund System) rendszerét. Fém-, műanyag- és üvegpalackokat tettek betétdíjassá, a hulladékhasznosítási koncessziót 35 évre elnyerő MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. pedig év elején fel is állította a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben a visszaváltó automatákat. Ezek azonban mostanáig kihasználatlanul álldogáltak, az italgyártók ugyanis június 30-ig kaptak haladékot a visszaváltható csomagolások bevezetésére. Ezzel pedig éltek is, csak most kezdtek el megjelenni azok az innivalók, amelyeken már a vonalkód is be van állítva és egyértelmű jelzést helyeztek el rajtuk.

Azt a csomagolást lehet visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló a visszaváltási díjat. A régi, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni. Ilyenekkel még sokáig lehet majd találkozni, hiszen a már legyártott termékek a szavatossági idő végéig forgalmazhatók. Nem árt tehát minden esetben megnézni, szerepel-e a palackon az 50 forintos köré rajzolt nyíl, különben pénzt dobunk ki a kukába. Jelenleg  2300 gépi és mintegy 800 kézi visszaváltási pont – vagyis ahol az eladó veszi vissza a palackot és fizeti vissza annak árát – működik az országban. Az új rendszerben a műanyagpalackokat vagy az alumíniumdobozokat nem kell összepréselni, hiszen az automaták akkor tudnak pénzt visszaadni, ha a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában