Megmutatták, mit hoztak ki a nyereményből

2024.05.23. 20:41

Nyílt nap a Tökmagbirtokon – Galéria

Arany T. János

Nyílt napon mutatta be a mórahalmi katolikus iskola a Tökmagbirtokra keresztelt iskolakertjét. Fotó: Karnok Csaba

Nyílt napon mutatta meg csütörtökön Mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskola, mire költötték a pályázaton nyert csaknem egymillió forintot. Mint megírtuk, az intézmény a tavalyi E.ON Föld bajnokai fenntarthatósági pályázaton nyert. Az iskolának 2019 óta van iskolakertje, az ingatlant a mórahalmi önkormányzattól kapták.

A pénzt a Nyár utcai iskolakert fejlesztésére fordították, többek között tanösvényt alakítottak ki és elkezdődött a permakultúrás termesztés bevezetése is. Ide várták egész nap az érdeklődőket és az iskola mind a tíz osztályát. A gyerekek egymás után érkeztek, ebéd után éppen harmadikosok járták végig a Tökmagbirtokra keresztelt iskolakertet. Ezen a napon a hasznos tudnivalók elsajátítás mellett a játék öröme került előtérbe. A harmadik osztályos gyerekeknek az volt a feladata, hogy a nyolc táblán látható tudnivalókat átolvassák, majd beszámoljanak róla.

Az iskola egyik alapító pedagógusa, Enginé Ábrahám Katalin tanító, a kert vezetője és állandó segítője férje, József mutatták meg a kertet, ahol legutóbb április elején jártunk. Elkészült a magaságyás, új helyre került és kibővült a komposztáló, a hatalmas diófa tövében pedig pihenőhely várja a kertbe látogatókat. Elmondták, hogy retekből már a másodvetést növekszik, a friss borsót pedig úgy ették a minap a kis elsősök, hogy öröm volt nézni. Beüzemelték a 300 literes esővízgyűjtőket is, amelyek teljesen megteltek a hét elejei csapadéknak köszönhetően. Az iskolakert 2019-be visszanyúló történetét fotókiállításon mutatták be.

A mórahalmi egyházi iskola tankertje a gyerekektől kapta a nevét és a logóját. Mindkettőre pályázatot írtak ki, amelyet egy testvérpár nyert: Kószó Zorka a logót rajzolta, Kószó Zoltán pedig a nevet adta neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában